FooldalFiatal Naturisták Találkozója
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2001


SZIKI, 2001. júliusában

Elhangzott a Majsa Rádióban (részletek)

A tábor ifivezetőjével, ifjabb Zsiga Györggyel beszélgetek, Neked mi a szereped itt a táborban?
Az én szerepem, hogy a résztvevőket végül is összefogjam, segítsem a tábor vezetőit. Az apróbb részfeladatokat elvégezzem, úgymint ébresztő, reggeli torna, ebédhez összeterelni a gyerekeket, programoknál segíteni, irányítani őket, ha valaki úszni nem tud, akkor úszást tanítok nekik, meg hát ami úgy adódik. Végül is a táborvezetőket segítem, hogy nekik ne kelljen annyi munkát végezni.

Ez egy nehéz feladat? Elsősorban az ébresztésre gondolok, hiszen az mindig egy eléggé macerás dolog.
Nem nehéz feladat és én szeretem ezt csinálni. Az ébresztés pedig egy olyan dolog, hogy 8-kor van ébresztó én felkelek reggel 6-kor úgyhogy számomra ez nem olyan macerás. A többieknek macerás, hogy fel kell kelni 8-kor, de hát istenem ez van, fél kilenckor reggelire oda kell érni

Ugyanolyan tagja vagy a tábornak? Tehát a gyerekek nem neheztelnek rád, hogy reggel te kopogsz és te ébreszted őket?
Akkor amikor felébresztem őket elhangzanak bizonyos negatív értelmű kritikák, de amúgy nem…sőt hát amennyire meg tudom ítélni, különösen kedvelnek. Nem hiszem hogy ez különösebb problémát jelent, hogy én ébresztek.

A tavalyi naturista táborban is te voltál az ifivezető?
Igen a tavalyi táborban is én voltam az ifivezető. Olyannyira, hogy amikor az egész tábornak az ötlete megfogalmazódott akkor a táborvezető úr én és egy idei meg egy tavalyi táborozó egy rendezvényen voltunk és akkor fogant meg bennünk az ötlet, hogy legyen egy ilyen tábor. Tehát már a legelején ott voltam.

Az idei tábor más valamiben mint a tavalyi volt?
Egyrészt az idő az jobb most, szerencsére többen vagyunk mint tavaly de hát ez várható is volt. Ugye a tavalyi volt az első, most már hallottak róla meg az idén tudtunk már előmunkálatokat folytatni, megkeresni embereket és elhívni, Ennek köszönhetően sokkal jobb a hangulata is, hogy többen vagyunk, meg most több program van, most több időnk volt készülni. A tavalyit tél végén találtuk ki, most pedig volt egy egész évünk rá, plussz egy évnyi tapasztalat., hogy milyen volt a tavalyi.

Mikor kezdődött a tábor és meddig tart?
A tábor hétfőn kezdődött és holnap, vasárnapig tart. Ez egy egy hetes tábor, július 9-15-ig tart

Te mióta vagy naturista?
Három éve azt hiszem. Pontosan nem tudom. Hivatalosan olyan 3 éve. Ez azt jelenti, hogy akkor voltam először naturista rendezvényen. De már előtte is az voltam, csak még nem tudtam róla

Ezt hogy értetted?
Ezt úgy értettem, hogy mindig is jobban éreztem magam, ha meleg van levetem a ruháimat és úgy vagyok csak akkor még nem tudtam ezt naturizmusnak hívják, s amikor megtudtam hogy ezt naturizmusnak hívják, onnantól vagyok hivatalosan naturista.

Szüleid naturisták?
Nem.
Ők hogy fogadták, hogy a fiúk naturista?
Először csodálkoztak, anyukám erősen meglepődött, volt egy ilyen rossz indulatú hozzáállása, mivel negatív véleményt hallott eddig róla. Viszont amikor elmeséltem miről ez a az egész… meg van egy olyan könyv, hogy Nudisták vagy naturisták, a Bende Miklós írta. Odaadtam neki ezt elolvasni. Ebben nagyon szépen le van írva, hogy mi is ez az egész… Miután ezt elolvasta azt mondta jó, ok, visszavon minden kritikát, mert ez valóan egy jó dolog.

Esetleg azóta ők is kipróbálták ezt a műfajt?
Nem, nem próbáltál ki: Nekik ez annyira nem tetszik, nem szeretik , de elfogadják. Egész életüket leélték úgy hogy nem voltak naturisták, úgy gondolják most már ők nem tudnak váltani.

A társadalom elég pejoratívan áll hozzá, mi lehet ennek az oka?
Ez egy jó kérdés, nem az egész társadalom csak egy része áll hozzá negatívan. Pl. az egyetemen amikor beszélek róla akkor kevésbé szokták azt mondani, hogy ez milyen rossz dolog, pfuj, Inkább érdeklődnek, hogy ez hogy működik, miért jó, hogy lehet. Persze kevesebben próbáljál ki. Lehet hogy én abban a korosztályban mozgok ahol kevésbé negatívan ítélik meg

Barátaid, rokonaid tudják, hogy te naturista vagy?
Természetesen. Mint ahogy mondtam én ezt népszerűsítem is az egyetemen minél több információt próbálok eljuttatni mindenkihez, hogy egy valós kép alakuljon ki mindenkiben, hogy mi is ez a naturizmus és ennek hatására jó néhány ember rájött arra, hogy tetszik és ezt szeretné csinálni.

2001 július 14.

DSC00009.JPG
DSC00007.JPG
DSC00006.JPG