FooldalNaTúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2003


Mit nekunk Afrika, mit nekunk Land Rover.....

- címen kezdte el beszámolóját BIK
Humm

A NaVKE szervezete ugy dontott h indul a Camel Trophy n, de sajnos a koltsegek magasra hagtak es ugye irtoztunk attol a sok oltastol is szal megrendeztuk itthon... a versenyunket az Extrem NaVKE Trophy 2003 nak neveztuk el :)

Igy alakultak a versenyszamok amik tobb szakaszban zajlottak 1 nap alatt.

1. fizikai felkeszultseg felmerese:
A versenyben fo feledat a koran keles volt. +1 pont Bik nek (o ert eloszor az allomasra) +1 pont Rozsa&Jancsi meg ok is oda ertek -1 pont Evabellanak aki majdnem lekeste a vonatot. Tovabba +1 pont Rozsanak ugyanis nagy lelki ero tanusitva birta a kikepzest fajos szemmel is.

2. tajekozodas es autovezetes kikepzes

+2 pont Adamek csapata (ok nagyresz telleg tudtak hova +kell menni) +1 pont Attila, Tamas csapatoknak es -5 pont Krisz csapatanak Akik elfelejtettek Foldvarnal kanyarodni :) sebaj megneztek Szekszerdot is.... es +2 pont Zolinak aki magatol odatalalt egyedul..

3. elmeleti kikepzes:
+1 pont mindenkinek akik a simontornyai varat lattak es +nagy turelemmel hallgattak a tenyleg kimerito eligazitast (naon tudom ajanlani annak aki meg nem latta) viszont -10000000000 pont a potyazo idegeneknek....

4. Verseny kezdodik:
A mezony felvonult (nem kis feltunest keltve a helyi faluban) utkozben a konvoj idonkent megallt a forgalmat is gatolva, dehat vasarnap van :)) odaertunk 1 szep vadaszhazhoz (ahol mint micimackoban Tilos az Á) szal nem lattuk h belepes csak engedejjel :) itt vegre a terepverseny kezdodott.... tajekozodas: nem talaltuk magunkat a terkepen (utolag kiderult nem is voltunk rajta) Meneteles: kezdo kikepzes 1 naon szep lapos ligetes eroben ahol a fauna nagy diverzitasaban gyonyorkodhettunk es a labunkat sajnaltuk :) aztan hosszutavu menet kovetkezett a hegytetore ahol mindenki pihenhetett (mellesleg a hegyoldal tenyleg nagyon szep volt a sok arvalanyhajjal) aztan meneteles tovabb a to fele.... +2 pont Attilanak es Bik nek (ok mentek arra akinel volt terkep is) :))) tobbiek elkeverettek :)) sebaj futottunk 1 et :)) aztan meneteles eroltetett menetben a bazis fele mert mar kokadozott a csapat... +2 pont Evabellanak Zolinak es Lacanak hogy bator modon vallaltak a naon kemeny iszapkikepzest....

Tuleloproba:
taplalekot kellett eloallitani, a versenyben a kovetkezok nyertek: +8pont Adamnak szorgalmas fozocskezesert es alapos felkeszulesert (es nagy lelekjelenert h nem ejtette el a bogracsot ese's kozben. +5pont Melindanak a haziasszonykodas es szakmai eligazitasert +3pont Bik tuzrakas es felugyelet, es konyhai besegito munkaert +1pont tisztito es aprito brigadnak (Rozsa, Evabella... ) Tovabba minden csapattagnak +1 pont mert megette ami a tanyeraban volt:) Taplalkozas utan konvojproba kovetkezett. +5 pont Zolinak mert talalt 1 naon jo hejet pancsizni (a sajat kertjet) +2 pont Krisznek h a megprobaltato libakergeto utakon levagas utakon is hosiesen jott serult gepjarmuvevel (leszakadt az opel kipufogoja :))

A verseny legutolso versenyszama a faradtsag es hidegproba (Zoli medenceje naon jo volt de ugye nehez volt belemenni) :)) +3 pont a teljesitoknek: Zoli, Bik, Jancsi, Laca, Eva, Rozsa (sorrend a bementel alapjan) +1 pont Zolinak o 2x volt benne :))

Hat ennyi volt az Extrem NaVKE Trophy 2003 a versenyzok a vart modon elfaradtak es nem vart keson ertek haza.... folytatas osszel :))

csa
Bik

UI. vki szamojja mar ossze ki nyert :))

Istvan irta:
" Irigyellek Benneteket a túrán szerzett élmények miatt, a levelek tanúsága szerint mindenki nagyon jól érezte magát.."

Arpi irta:
"A Natúrát sajnálom, egész éjjel vaciláltam, de szombaton dolgoztam és hajnali 1/2 2-re mentem így elég kókadt voltam reggelre. A Natúra azért sem lett volna rossz, hogy embereket ismerhettem volna meg és ha netán elkavarodok kesobb egy naturista rendezvényre ne egyedül kóvályogjak ott és még a végén a Mónika Showból a József kipakoltat a kempingből mint egyedülálló férfit:-)
" Most olvastam Bik beszámolóját.
Jó hangulatú lehetett a túra. A leírás a természeti csodáról szép volt, de nem tudtam magam elé képzelni. Olyan hihetetlennek tünik az az üres természeti táj, ahol ruhátlanul, szabadon kirándulhat egy vidám csapat, zavartalanul ebbe a mai rohanó világba. Kisebb csodával ér fel. és ebből is látszik, hogy az Ádám mennyire felkészült. Minden elismerés.'

dscf0022.jpg
dscf0019.jpg
dscf0018.jpg

8. NaTúra

Kivonatok a NatúrListán megjelent beszámolókból:


Majus 25-en vasarnap volt a 8. Natura! S hogy mi jutott eszembe rola ma reggel?-hogy Adam ismet csodas helyre vitt bennunket. Melindanak nem lehet oka panaszra.
-hogy nem tudom elmeselni, tul hosszu lenne
-hogy Adam viszont tudna irni a taj szepsegeirol is
-hogy Gergellaki Buzlay Mozes varaban erdemes volt szetnezni (szivesen lettem volna ott varkisasszony)
-hogy nagyon sok csunya bika (kep) van
-hogy az Ökör viszont szep, foleg ha arvalanyhaja van:-)
-hogy egy bolond 100-at csinal, 3 viszont 220-at :-)
-hogy a nyul meg mindig gyorsabban fut mint Bik es Attila. De mar nem sokaig.
-hogy tok jol tudunk terkep alapjan tajekozodni.
-hogy Evanak szerintem tegnap minden vizes kivansaga teljesult
-hogy kar, hogy nem tudok haton uszni...
-hogy miert nem latja a szomszed a naturista kerti paradicsomot
-hogy jot lubickoltunk a medenceben, mig Laca a pokokat fenykepezte...
-hogy finom bodzaszorpot fogunk inni hamarosan
-hogy kar, hogy meg nem tegnap van
Rozsa

Szia Rózsa! Tudom, hogy nincs időd és erőd mindent elmesélni (meg nem is lehet), de azért ha tudod, legalább ezt az egy élményedet részletesd nekünk: "az Ökör viszont szep, foleg ha arvalanyhaja van :-)"
Dávid

Kedves David,
te kis kivancsi...:-)
Szoval bandukolunk a gyonyoru Del -Mezofoldon es latunk egyszer csak egy "oriast"... Van akinek ugy megjott a "batorsaga", hogy futasba kezdett es le a cipot, szandalt, felrohant az "orias" (feje)tetejere... :-)
Mig masok, szep lassan masztak felfele. Az oldala csupa homok volt, de ilyen elmeny senkit sem ert meg azt gondolom. Csupa feher volt a "haja", s ahogy jott a forgoszel, csak bamultuk a csucson, ahogy a szel porgeti a szalait es repiti at a masik oldalara...

A muveltebb terkepolvasok szerint, ez az "orias", ezen a videken az Ökör hegy nevet viseli, s a turaveztonk ismeretei szerint a videk tobbrendbeli hasonlosagot mutat a kiskunsagi novenyzet es allatvilaggal. Igy a feher szinu arvalanyhaj az alfold egyik jellegzetes majusi termeszeti csodaja termeszetes latvany volt ezen a videken is.

Szamomra felejthetetlen volt, mert eszembe jutatta az I. NaTurat, ahol lattam mar ilyesmit, de ott cseppet sem tunt ilyen oriasnak a lelohely, tuti, nem volt 100 m magas sem...:-) itt meg 2-3x nagyobb is volt, es kiterjedesben is hatalmas arvalanyhajas teruletet talaltunk most.

Fantasztikus erzes volt az Ökör hegy tetejen megpihenni, ruha nelkul napozni es csodalni a feher messzeseget latni a tavoli erdok zold fenyveset es a keklo tavacskakat... Es csak szocskek ugraltak ott korulottunk, egy arva lelek nem volt rajtunk kivul aki megzavarhatta volna a naturista csoportunk idilli hangulatat.
Rozsa

dscf0026a.jpg
dscf0023a.jpg
dscf0017a.jpg

9. NaTúra

Ismét az Alföldön...

Kedves túrázni vágyók!
Megszületett végre a 9. NaTúra helye és ideje.
A helyszín ismét a Duna-Tisza közi hátság, mint az eddigi 8 túrából 6-nál, de most nem a felső-, ill. középső, hanem a déli része, konkrétan az Illancs és peremvidéke. A nap a szokásos programmal indul: délelőtt találka, gyaloglás, majd főzés bográcsban. A különbség annyi lesz, hogy a túra után elmehetünk Hajósra, a pincefaluba, ahol végigkóstolhatjuk néhány gazda borát, majd megáahatunk a fogadóvá átalakított pincék némelyikében.
A találkozó pontos helyét és idejét a tömegközlekedéshez kéne igazítani, ezt majd pár nap múlva tudjuk tisztázni. Persze azt is lehet, hogy valaki csak a túrára és a bográcsozásra jön, utána hazamegy, és nem jön borozni. Ekkor csak a szokásos túrán vesz részt.
Azt szeretném kérni, hogy jelezzétek, hogy jönnétek-e, ha igen, akkor a hosszabb, pincefalu-látogatós verzióra-e, azaz igényeltek-e szállást, illetve azt, hogy autóval vagy vonattal jönnétek. A szállás ára jobb esetben 3000-3500 Ft/2 fő, rosszabb esetben 5000 Ft/2 fő. A foglalást részben már intéztem, a pontos létszám ismeretében tudom véglegesíteni. Az időpont szeptember 27-e szombat, esőnap október 4-e.
Ádám

Sziasztok!
Mint már volt szó róla, a 9. natúra szeptember 27-én, szombaton lesz (esőnap október 4). A program a nap első felében a szokásos: barangolás, főzés, evés, pocolás :-), a nap második felében viszont a natúra átmegy bortúrába, barangolunk a hajósi pincefaluban és jóféle borokkal emeljük az este fényét? :-)
Hogy meg jobban érezzük magunkat, meg persze a sofőrök is kóstolhassanak bort, ott is alszunk. (A bortúra és az ottalvás opcionális, be lehet fejezni a natúrat a bográcsozással is. Ha valaki nem tud vagy nem akar tovább maradni, hazamehet ekkor is.)
A szállás a pincefaluban lesz, fogadóvá átalakított présházakban, kétagyas, zuhanyozós szobákban. Korlátozott számban és ideig rendelkezésre állnak 3000 Ft-os szobák, ezért a helyfoglalás érdekében sürgős lenne tudnunk, hányan fogunk ott aludni. Ha nem lépünk időben, akkor 5000 Ft/szoba áron tudunk csak megszállni, ugyanolyan szobákban.
Ádám

Sziasztok,
"Már 14-en vagyunk. :-)" Írtam nemrégiben, de azóta már 28-en lettünk. Ádám ugyanis MEGINT olyan szép leírást közölt az érdeklődőkkel, amit veletek is szeretnék megosztani. Egyszerűen nem lehet neki ellenállni, annyira szép helyeket tud találni nekünk. :-) Érkeznek Szombathelyről, Debrecenből, Miskolcról, Kecskemétről, Dunaújvárosból, Szlovákiából, Vajdaságból, de a legtöbben azért Budapestről és környékéről...
"A helyszínről: többé-kevésbé záródott növénytakarójú, változatos felszínű homokbuckás táj, részben fás szárú növénytársulásokkal (tölggyel elegyes nyáras-nyírjes-borókás, galagonyás erdő, olykor telepített erdei fenyvessel), részben lágy szárú társulásokkal (homoki gyepek, a buckaközi mélyedésekben magaslati, vizenyős réti növényzettel - bar szerintem az idei rekord aszály után nem sok víz lesz ezekben a mélyedésekben.) Remélem, virágzik mar a homoki kikerics. Itt állítjuk fel egy megfelelő helyen a bográcsállványt a főzéshez.
Délután, a paprikás krumpli elfogyasztása után átmegyünk a közeli pincefaluba, ahol több mint 1000 présház ill. pince áll egymás mellett. Elfoglaljuk a szállásunkat. Ezután felfedezőútra indulunk a présházak között, bort kóstolunk, s ha ízlik, akkor vásárolunk: borozunk és barangolunk - borozgatva barangolunk - barangolva borozgatunk. :-) A kóstolások mellé érdemes lehet hozni almát, felkockázott sajtot, dióbelet és szénsavmentes ásványvizet.
Vasárnap reggel nem érdemes sokat reggeliznünk, ugyanis a szállás elhagyása után a Berek-erdő (esetleg a Dunavölgyi- főcsatorna) fele vennénk az irányt, ahol terveim szerint tízórai gyanánt piknikezünk egyet. Persze emiatt is gondoskodnunk kell előre hideg élelemről." stb.
Nem szeretnélek benneteket untatni, de a vasárnapi program is valami hasonló. " ami egy, a Dunáról természetes úton lefűződött morotvató, részben beépített üdülőterület, részben természetvédelmi terület." De azt úgyis a helyszínen egyeztetjük.
Rozsa

Sziasztok,
Ez nekem is az első többnapos túrám volt. Ádám egyszerűen fantasztikus volt az ötleteivel és a helyszín kiválasztásával, mint mindig. Nagyon rossz volna egyet is kihagyni nélküle, miután az első NaTúra olyan jól sikerült 2000 májusában. :-)
10 óra után találkoztunk, részemről egy kis késéssel és kitérővel :-), de hát a szekszárdi új hidat mindenképpen meg akartuk nézni. 5 autóval érkeztünk az erdőbe, majd térképpel kezünkben elindultunk. Sétáltunk és élveztük a táj szépségeit. Fantasztikus, amint a zuzmókat nézed, és a pókcsapdákban gyönyörködsz, miközben Ádám mesél... Mindig felfedezünk valami újat. :-) Számtalan homoki kikerics és sáska is utadba téved... Mással viszont nem találkoztunk. Pedig imitt-amott úgy tűnt, ez a kék túra útvonala, de más túrázók biztos jobban szeretik a hegyet mászni. :-)
Az időjárás kedvezett nekünk. Bár voltak fázósabbak, de a napon mindenki nekivetkőzött, a déli órákban éreztük, felesleges a ruha. Talán az idén már többször nem lesz alkalmunk erre.
A fiúk ügyesen elkészítették el a tűzhelyet. A favágásban még a balta nyele is kettétört. :-) A velünk először túrázó Ági bátor debütálása a főzésben is kimagaslott. De Bernadett kezében is jól  állt a kés. :-) így ismét finomra sikeredett a bográcsban a paprikás krumpli.
5 óra után értünk a pincefaluba, elfoglaltuk a szállást, majd esti séta a nyitva levő pincékbe. Irtó klassz hely, kulturált az egész pincesor, de mondhatnám azt is, hogy nagyon modern ez a hajósi... Nekem egy villányi utca valahogy szívemhez közelebb áll. Sétánkat először még gyerekestül tettük meg, szigorúan csak kövidinka mustot kóstolgatva. Aztán jöttek a borok: a kadar, a muskotályos, később pedig az est fénypontja, a bíbor kékfrankos, amiből nem hagytunk a következő csapatnak egy kortyot sem. S elfogyott a mákos süti is, amit férjem kedvéért sütöttem, de mások meglepetésére is szolgált. Ugye, Gábor? :-)
Nem ittunk sokat, mert kevés volt. :-) Este tábortüzet raktunk, sütöttünk szalonnát, de közben nem énekeltünk. Házigazdánk meg is jegyezte, hogy nagyon csendes, szolid társaság vagyunk. :-) Voltak, akik nem maradtak velünk estére, ők nagyon hiányoztak. Meg azok is, akik nem jöttek el, köztük akik betegen otthon neteztek, vagy szidták a kocsijukat, hogy miért éppen most kellett lerobbania. Akik viszont maradtak, azokkal másnap kalocsai városnézésre mentünk. Paprikamúzeum, székesegyház, érseki rezidencia.... A többit nem is tudom, mi Ildikóval és férjemmel a déli busszal hazautaztunk. Gézának, Ádámnak és Attilának köszi az addigi autózást! :-)
Mi volt még? Meséljetek! Talán egy dunakömlődi halászlével búcsúzott egymástól a társaság? :-)
Örülök, hogy másnak is tetszett és jöttök jövőre is, ugye? Mindjárt itt a május, hamarosan találkozunk! :-)
Rózsa

al000037.jpg
al000035.jpg
al000034.jpg
al000031aa.jpg
al000019.jpg
al000018.jpg
P9280060a.jpg
P9280055a.jpg
P9270043a.jpg
P9270041aa.jpg
P9270035a.jpg
P9270026a.jpg
P9270002a.jpg
P9270001a.jpg
F1000020a.jpg
F1000019a.jpg
F1000017a.jpg
F1000016a.jpg