FooldalVízitúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2006


7. Naturista vízitúra a Hármas-Kőrösökön és a TiszánKalandvágyóknak, természetbarátoknak, napimádóknak és társaságkedvelőknek

A VII. naturista vízitúrára a NaVKE szervezésében a Hármas-Kőrösre és az Alsó-Tiszára invitálunk Benneteket: “hiszen aki észreveszi az ártéri erdők színes pillangóit, fészkükre tartó madarait, illatos vadvirágait, annak az érett szederbogyók eszegetése közben az öreg kőriserdö rég elfelejtett meséket suttog mindenfelé ezen a tájon...”

Tervezett útvonal: Szarvas – Mindszent (Ányás)
A túra teljes hossza: 90 km, ebböl 8km a gyönyörűen kiépült Szarvasi –holtágban, 50km a Hármas-Kőrösön, 32km a Tiszán. (Ha a társaság úgy döntene, akár hosszabbíthatjuk is a túrát)
Szép és változatos helyeken fogunk evezni, meglátogatjuk az útbaeső naturista strandokat (Csongrád, Ányás):
a.. a Szarvasi -holtág ápolt, rendezett partjával kis ékszerdoboz, a víz áll
b.. a Hármas-Kőrös a duzzasztó felett tóvá szélesedik, sodrása alig van
c.. Hármas-Kőrösön a duzzasztó alatt meglódul a víz, izgalmasabb, tempósabb szakasz
d.. a Kőrös-torok Csongrádnál híresen gyönyörű, homokos naturista strandján táborozunk egyik este
e.. a Tisza, a hazai vízitúrázók szerelme itt kicsit más lesz, mint az általunk már jól ismert felső szakasz
f.. Ányás, festői kanyar a Tiszán, ápolt naturista partszakasz és tábor, igazán kedves és összetartó társasággal
A táv 5 nap alatt különösebb megterhelés nélkül teljesíthető, még az evezéssel most barátkozók számára is. Túra közben 2 alkalommal lesz átemelés, a Hármas-Kőrös és a Szarvasi-holtág találkozásánál, illetve a Békésszentandrási duzzasztónál (nem kell hosszú távon cipelni).
Találkozó: 10-én, csütörtökön este Szarvason, hogy péntek reggel tudjuk kezdeni a túrát. Akinek belefér, én előtte javaslok egy délutáni barangolást Szarvason a csodálatos, Európa-hírü arborétumban, illetve a városban. Az autókat Szarvason őrzött kempingben hagyjuk.
Szállás: saját sátorban, esténként közös bográcsozás (a költségeket szétdobjuk), némi borozgatással, kis sportolás a parti homokban, egyebek.
Túravezető: Décsi Zsolt barátunk
A túra végállomása: Mindszent, Ányás, naturista strand
Várható résztvételi díj (kenubérlet + szállítás + túravezetés): 6.000.- Ft / fő
Kenubérlés: 3 és 4 személyes kenuk evezővel, mentömellénnyel (kért darabszámban)
Ha szívesen részt vennél, július 31-ig jelezd, hogy le tudjuk foglalni a szükséges számú kenut.
Szuper túra és nagy buli lesz, eddig 15 fő felett az előzetesen jelentkezők száma!
Jó, ha tudod, hogy vízitúráinkon nem a sportteljesítmény hajszolása a cél, az evezés mellett sok napozás, fürdés, esténként bográcsozás és tábortűz színesíti a programot, emellett megnézzük a környék nevezetességeit is.

Jelentkezés:
navke@navke.hu e-mail címen, vagy az alábbi telefonszámokon: 20/313-9170 (Rózsa), 30/942-0715 (Pisti).

Élménybeszámolók a túra után:

Pénteken hajnalban indultam 3 csinos és vidám hölgy, no meg egy fekete kutyus társaságában Szarvasra. Ez utóbbi hangját nem csak az autóban, hanem 5 napon keresztül - hiába vártam, nem ismertem meg. A kétlábúak azért néha megszólaltak, noha álmosak voltak szegények. Különösen Evabella, aki egy tévedés folytán a kelleténél egy órával hamarabb kelt. Ehhez képest Szarvason, a percre pontos érkezésünk után egy pillanat alatt elt"unt az arborétum irányába s csak a többiekkel együtt jött el"o.

Az eredeti tervt"ol eltér"oen nem a vízitelepen, hanem a kollégium stégjén szálltunk vízre. Ez azzal járt, hogy a kormányosok gyalog mentek, s a vízen jöttek. A gyengébben kedvéért ez utóbbin nem gyalog, hanem a kenukkal :-)) A tiszai szél el"ozeteseként széllel szemben, ami néhány kezd"o kormányosnak gondot okozott.

A szokásos, kissé nehézkesnek t"un"o behajózás után szépen elindultunk, amit Evabellának a kezd"o kormányostól való félelme sem tudott megakadályozni, mert B. Ági helyet cserélt vele s tovább mehettünk. Ezért a szép s emberi lépéséért Ágit (mint egyik legjobb barátja) nyilvánosan is megdicsérem...

Már az arborétum után hamarosan kikötöttünk, mert nem bírtuk tovább szárazon. Akarom mondani, fürdés nélkül.

A holtág végénél az átemelésnél mindenki cipekedett, ahogy kell, így hamar megkezd"odött az újabb vízreszállás, legalábbis ami a hajókat és a kormányosokat illeti. Sajnos, csomagok egy részét gyalog kellett kb. 500 méteren cipelni.

Els"o nap estig a békésszentandrási zsilipig jutottunk, ahol is egy gazos-füves szép rét várta sátrainkat. 23 ember 15 sátrat vert föl, ami lehet, hogy nem túl elegáns arány - mármint a cipelend"o csomagok száma fel"ol nézve ... ;-))

Mivel a hajnali kelés miatt én viszonylag korán aludni tértem, nem tudom, hogy a bográcsozás utáni tábort"uz körül mekkora volt az zsinatolás.

Másnap, azaz szombaton kissé lassan indult az élet, de a zsilipmester türelmes volt. Nem sokkal 9 után már a két kapu között volt az összes hajó. A kormányosok föladata volt a létrát megfogni, de segít"okészségb"ol némelyek kapaszkodtak a betonfal tetejébe. A süllyed"o víz megérttette velük, hogy ezúttal fölösleges az igyekezet: több mint 5 méteres karja senkinek sincs :-))

El"oször az öcsödi hídnál kötöttünk ki. A többség besétált a faluba, ahol a zöldséges néninek szereztünk egy jó napot. Zárás után még szöszölt a boltban, s csak nekünk újfent kinyitott. Mindenki jól járt, "o eladott egy csomó hagymát, dinnyét meg mindenféle más gyümölcsöt, mi meg szinte alig bírtuk elcipelni a partra a szerzeményeinket. El"otte persze a cukrászok készletét is megrövidítettük, ki rétessel, ki fagylalttal, ki mindkett"ovel.

Természetesen a jó falusi kocsmát sem hagytuk ki, már csak azért sem, mert keresnünk sem kellett.

Ahogy tovább haladtunk a vízen, akkor jöttem rá, hogy milyen sok horgász van a parton. Illend"o köszönés után mondtam is az egyiknek, hogy itt a K"orösön végig a parton talán több horgász lehet, mint hal a vízben. Valahogy nem igazán nevetett...

A régi kunszentmártoni strandig nem emlékszem, hogy bármi érdemleges történt volna. Annál több a parton!

El"oször is a kikötésen, kipakoláson estünk át. Aztán percek múlva már sok sátor kupolája látszott mindenfelé.

Eddig semmi különös. Miközben Zsolt készített a bográcsnak egy állványt, folyt a Körös, a tüzifagy"ujtés, a krumli és hagyma pucolás. Meg az imádság, ti. néhányan kérdezték, hogy mit segíthetnének, mire Teca azt felelte, hogy imádkozzatok. Tanúsítom, hogy egy elhagyott garázsban megtették.

Még ez sem oly különös.

Közben persze a költ"ot lehetett volna idézni: "villámlik messzir"ol". Meg néha csöpörgött az es"o.

Nyárid"oben ez sem különös.

Aztán a csöpörgés es"oig er"os"odött. Percek múlva az es"o is rákapcsolt, olyannyira, hogy elt"unt a K"or"os túlpartja. Rég láttam ekkora felh"oszakadást.

No. ez már különös volt...

A bográccsal együtt bemenekültünk a föntebb említett garázsba, s onnan néztük, hogyan válik a sátortáborunk el"oször tóvá, majd rohanó patakká. Némely sátor eme széles patak közepén nem tudott sziget maradni. Még szerencse, hogy az egyik oldalon beöml"o víz java a másikon sietve távozott...

Innet"ol kezdve minden egyre jobb lett. A f"ozést befejeztük, a kicsi homokot tartalmazó (ki tudja, hogy' került bele??) pörköltet megettük.

Másnap aztán a többség akarata szerint nem délel"ott indultunk, hanem vártunk a jobb id"ore és bementünk a szentmártoni piacra. Vasárnap lévén nem volt nyitva a lángosos, viszont furcsamód kocsmát sem találtunk a környéken. Olybá t"unik, hogy arrafelé még nálunk is józanabb népek laknak :-))

Déltájban mégis vízreszálltunk, aminek az lett a határozott el"onye, hogy kb. fél óra múlva vígasztalnul esni kezdett és csak Csongrád el"ott hagyta abba. Így a már száradó homokpadon kötöttünk ki, de nem a tervezett helyen, hanem a textiles strand déli részén, mert a naturista hely a magas Tisza miatt víz alatt volt.

Másnap a Tiszán a széllel szemben oly szépen haladtunk, hogy a kb. 30 km-es táv ellenére fél hétre Ányásra értünk. Útközben egy kis szenvedés és nayg igyekezet árán született egy új kormányosunk Moncsi személyében.

Ányás naturista fogalom. Nem csak a magas víz ellenére kit"un"o part miatt, hanem az odavezet"o út miatt is. Mire a két trélert átvonszoltuk a kátyúkon, a bivalyok is irigykedve bámultak volna minket.

Ezzel együtt ez volt az eddigi legszebb vízitúrám, mert ahogy mondottam volt, szinte beavatottnak érzem magam. Volt minden, ami egy ilyen túrához illik: zuhé, elázás, megszáradás, napsütés, szél, finom kaják, egy kis pia, s nem utolsó sorban a pótólhatatlan társaság...

SRaN.
Pali

P1030408a.jpg
P1030403a.jpg
P1030391aa.jpg
P1030387a.jpg
P1030382a.jpg
P1030378a.jpg
P1030373aa.jpg
P1030342a.jpg
P1030328a.jpg
P1030323a.jpg
P1030319a.jpg
P1030298a.jpg
P1030233a.jpg
100_5889a.jpg
100_5884a.jpg
100_5880a.jpg
100_5874a.jpg
100_5870aa.jpg
100_5865a.jpg
100_5860a.jpg
100_5841a.jpg
100_5836a.jpg
100_5798a.jpg
100_5788a.jpg
100_5740a.jpg
100_5690a.jpg
100_5679a.jpg

6. VíziTúra

Beszámoló a június 2-5. közötti Hortobágy-Berettyón történt evezésről.

Kivonat a NaturListán megjelent írásokból

Életem első vízitúrájáról hazaérve egy kis izomlázzal és sok élménnyel, szeretnék köszönetet mondani a remek fogadtatásért és a kellemes három napért amit naturisták körében tölthettem. Elsősorban Pistinek köszönöm hogy seperc alatt kajakost faragott belőlem igaz a túra legelején az egész csapat beborult a folyóba, de a vegére már mi voltunk a vezér kenu, csak úgy suhantuk

Emelem kalapom Coffos szakácstudománya előtt, a harcsapörkölt fenséges volt (ha már beugráltak a csónakba meg is ettük oket. Egy kicsit sajnálom viszont hogy az időjáras nem tartott velünk, jó lett volna egy kicsit lebarnulni de nem baj majd legközelebb.

Végül de nem utolso sorban szeretném üdvözölni vízitúrázó társaimat, örülük hogy megismerhettelek benneteket, jól éreztem magam és remélem még találkozunk.
Attila

... nem panaszkodhatunk. Vasárnap kivételével szerencsénk volt az égiekkel, és csapadékmentes időben tudtunk mindkét nap vízreszállni.
Sőt ma még a nap is lesütött ránk, megszánva a fáradt naturistákat. Így nem teljesen lebarnulva, de egy enyhe arcpirral térhettünk vissza a civilizációba.
Jancsi

kozos.jpg
jolejto.jpg
dalol.jpg
csicska.jpg
cedrusok.jpg
P1020095a.jpg
P1020077a.jpg
P1020020a.jpg
P1010870a.jpg
P1010845a.jpg
P1010839a.jpg
P1010817a.jpg
P1010808a.jpg
P1010805a.jpg
P1010786s.jpg
P1010782a.jpg
P1010769a.jpg
Copfos.jpg

VíziTúra előzetes

Június 2-5. között a Hortobágy-Berettyón.

A folyó különösen az Ecsegfalva-Balai híd közötti szakaszon széles hullámtérben kanyarog szabályozatlanul, megtartva az eredeti, meanderező medrét, különleges pusztai, vízi vegetácioval, őrizve a Sárrét eredeti, őosi hangulatát (állítólag a folyó Tereh-zúg nevű kanyarulata Attila hun fejedelem sírjat rejti...).

A részvételi díj (a kenuk bérleti díja): 4 ezer Ft/fő. Amit átalással kérünk a NaVKE bankszámlájára küldeni.
Ha jönni szeretnél, a részletekről május közepétől már érdeklődhetsz itt, hogy tudjunk tervezni a várhato létszámmal, indulás előtt egy héttel már tudnunk kell rólad is. A második nap, azaz 4-én, vasárnap Túrkeve határában kötunk ki, és csatlakozunk a fürdőzőkhöz az élményfürdőben. Tavaly is nagy élmény volt itt lubickolni.

Következő vízitúránk augusztus elején várható.

Az alábbi 3 képen a júniusi vízitúránk helyszínét láthatod.

folyo9.JPG
folyo14.JPG
folyo1.JPG