FooldalNaturista Borkóstoló
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2009


További naturista borkóstolók

Idén több borkóstolót is tervezünk, saját szervezésben és más egyesületekkel együtt.


- NBBKE 10 éves évfordulója, 2009. június 27. délután a
Hévíz nevű balatoni sétahajón (ELMARADT!).
- Az FNT idején, 2009. július első felében, a Szeged melletti sziksósfürdői Naturista Kempingben (SZIKI-n).

Ez lett a soron következő 7. naturista borkóstoló, melyet egyesületünk szervezett.

 

6. naturista borkóstoló a Szigetmonostori Naturista Parkban

Konyári János borait kóstolhattuk meg 2009. május 9-én szombat este.
A borsor (2500 Ft/fő):

-Konyári Chardonnay, 2008 Balatonlelle
-Konyári Loliense Fehér (Sauvignon Blanc - Chardonnay - Olaszrizling) 2007 Balatonlelle
-Konyári Szárhegy 2007 Balatonlelle
-Konyári Rosé 2008 Balatonlelle
-Konyári Merlot-Kékfrankos 2007 Balatonlelle
-Konyári Cabernet Sauvignon 2007 Balatonlelle
-Konyári Cabernet Sauvignon-Syrah 2007 Balatonlelle
-Konyári Loliense (Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - Merlot) 2007 Dél-Balaton
-Konyári Sessio (Merlot) 2006 Balatonlelle

A borkóstoló napján Majális volt a Szigetmonostori Naturista Parkban. Rengeteg vendéget hozott ide a szép idő, a napsütés. A csodálatos illatozó akácfák árnyékában ettünk, ittünk, pingpongoztunk, röpiztünk, sokat napoztunk, úszkáltunk, pancsoltunk a vízben. Estére 36 fő maradt itt a borkóstolóra. Többen életükben először vettek részt ilyen rendezvényen, s nem bánták meg.
Köszönjük a finom borok bemutatását, a résztvevőknek a remek hangulatot, értékes párbeszédeket, házigazdáinknak a fenséges vacsorát, kedves, vendégszerető kiszolgálást!
Nagyon jól éreztük magunkat az éjfélig tartó nudi dizsiben is, melyért Demény Dj-t illeti dícséret, aki a csapat minden igényét, kívánságát kielégítő zenei élményben részesített bennünket!

Konyári János a legfrissebben megválasztott Év Bortermelője.
Kiérdemelt kitüntetés volt ez számára 2008-ban. Ő a Balatonboglári borvidék egyik legelismertebb borásza. Ha ehhez hozzátesszük, hogy remek 9 tételt ihattunk Konyári boraiból, és Gáborék vacsorafogásait ismerjük, s azokat megelőzve borszakértőnk étvágygerjesztő bevezetőjét is végighallgattuk azt kell mondanunk, hogy fantasztikus gasztronómiai élményben volt részünk ezen a szombat estén.

Konyári János az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a piacon palackozott boraival. Magyarországon állítólag ő volt az első, aki a barrikhordós érlelést alkalmazta. A barrikolás művészetén túl azt is elsőként bizonyította be, hogy a Dél-Balatonon is lehet kékszőlőből csúcsborokat készíteni. Barrik érlelésű, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók bizalmát is elnyerte.

A Konyári Pince jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, évente körülbelül 110-140 ezer palackot forgalmaz. Ültetvényeik a környék jobb fekvéseiben találhatók. A birtok egyik ékköve, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza.

Konyári János utánpótlásról is időben gondoskodott. Fia, Dániel, 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, a barrikhordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés technológiáit. A Konyári Pince borai ma már apa és fia közös alkotásai. Sigillum Loliense névre hallgató fehér és vörös küvéjük, melyek minden évjáratban a kiváló minőség és a kedvező ár házasításai, Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense=Lellei pecsét) kapták a nevüket, a pecsétről, amely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt.

A bordeaux-i fajtákból építkező vörös Loliense mellett 100%-ban merlot-ból készítik a fajta igazi teltségét és bársonyosságát megmutató Sessiot, 2008 decemberében pedig egy csúcsborral, a két cabernet házasításából született Pávával jelentkeztek, amely a kóstolók egybehangzó véleménye szerint a modernkori magyar borászat egyik legszebb és legelegánsabb tétele.
(Forrás: borbarat.hu)

Fotók: hagymabáró, Rózsa

roplabda2.jpg
roplabda1.jpg
pingpong.jpg
majalis.jpg
kacsa.jpg
hami4.jpg
hami3.jpg
hami1.jpg
halak.jpg
dj1.jpg
dj.jpg
bor9.jpg
bor8.jpg
bor7.jpg
bor6.jpg
bor5.jpg
bor4.jpg
bor3.jpg
bor2.jpg
bor18a.jpg
bor17.jpg
bor16.jpg
bor15.jpg
bor14.jpg
bor13a.jpg
bor12.jpg
bor11.jpg
bor10.jpg
bor1.jpg
akac2.jpg
akac.jpg
 

5. Naturista Borkóstoló

Szigetmonostori Naturista Park
2009. márc. 21. szombat 17,00


A részvételi díj 5000 Ft/fő, amely tartalmazta a kóstolását, a borkorcsolyákat, a vacsorát, a belépő illetve a parkírozás díját. Gyermekek /14 év alatt/ részére a vacsora 1000 Ft/fő volt.

Borkorcsolyák: Dió, alma, sajtos falatkák,"rágcsik"
Vacsora: zöldségleves, metélt tésztával, gazdagon. Sült csülök, héjas sült burgonyával, csalamádé. Egy üveg sör, vagy 2 dl bor, / fröccsösen vagy tisztán / vagy egy üveg üdítő.
Egyéb étel és ital fogyasztás, másnapi reggelink a vendéglő étlapjáról történt, NAMASZ tagoknak 10 % kedvezménnyel.

Szállásdíjat a www.naturistasziget.hu oldalon látható "Áraink" link alapján fizettünk.
Saját matracon 1000 Ft/fő áron kulturált szállást is kaptunk a főépületben.
Előzetes egyeztetéssel 32 fő vett részt a borkóstolón.

Az esti szaunáért fejenként 800 Ft-ot fizettünk.

A rendezvényen Demény Zoli, Magyarország vezető lemezlovasa biztosította a tánchoz szükséges, színvonalas zenét. A hajnal 3-ig tartó tánc és mulatozás a vendéglőben zajlott.

Élménybeszámoló

Mottó.
"...az olyan helyzetekben, amikor biztonságban érezzük magunkat, olyan emberekkel vagyuk körülvéve, akikben maradéktalanul megbízunk, gyakran visszatérünk a félelemnélküliségnek és a spontaneitásnak ehhez a természetes [gyermeki] állapotához. Lazák vagyunk, fesztelenek, természeti önmagunkat nyújtjuk. Ezek életünk legjobb pillanatai, a csúcsélményeink. Azok az alkalmak, amikor maradéktalanul boldogok vagyunk. Ez a normális, természetes állapotunk."
- Brian Tracy

Bevezető
A hagymabáró tud írni és olvasni és énekelni. Lehetséges, hogy nem ír "jobban," mint ahogy énekel… Az olvasást csendben teszi, ha ír, azt mások is "hallják."

"Kezdetben van a gondolat..."
Valaki kitalálta: Legyen! Szigetmonostoron borkóstoló. Naturista. Természetesen.

Első nap:
Legyünk jelen. Ott.
"Áthelyeztük" magunkat a mindennapjainkból az élet "napfényesebb" pillanataiba.
Megérkeztünk.

Második nap:
Kis csapatunk (a követség) látogatást tett Király Urunknál a visegrádi palotában. A reneszánsz kultúra tanulmányozása céljából. Délután kezdtek gyülekezni: az "első fecskék." Visszaérkezésünkkor már egy egész "fecskerajjal" találkoztunk. Itt az ideje már a tavasznak. Házigazdánk pedig már-már valóságos nyarat "varázsolt" az étterembe, a borkóstoló helyszínére. Jól "befűtött" nekünk. Zsolt barátunk vezetésével- szakszerű és élvezetes módon - megkezdődött "szeánszunk" a borok és Hamvas Béla szellemével. Az első bor kapcsán megemlíteném, hogy az "Irodalomjegyzéktől" eltérően elsőként nem a Gere Tamás féle Villányi Olaszrizling (2008) szerepelt, hanem Villányi Hárslevelű. Az otthoni példányom felbontása után lett számomra világos, hogy miért. Hiányzik belőle a "tűz" a borok – és a nők – lényege. Jó döntés volt lecserélni. Sorban következtek ezután az egyre finomabb borok a "szőkéktől" (fehér) a "vörösekig." A közönség figyelme -az idő haladtával- egyre inkább a borok felé irányult, kevésbé figyelve az "idevágó" idézeteire Hamvas Bélának a "Bor filozófiája" című könyvéből. Aki nem figyelt eléggé a mellékletben elolvashatja őket. Mindeközben a házigazda "étekhordói" többfogásos "királyi" lakomával láttak el bennünket. A hagymabárónak -a borok közül- nem az esete a vörös; - "az úriemberek a szőkéket szeretik" (Rejtő Jenő)- ezért az előadásban inkább a Hamvas Béla gondolataira hangolódott.

A forróság a teremben eközben a teremben egyre nagyobb lett a finom borok és a fűtés hatására. Mindeközben az étterem táncteremmé alakult át. Megkezdődött a Disco a Demény Zoli vezetésével. Akinek az étterem levegője és a Disco hangulata nem volt elég forró, az a szaunában "hevíthette" magát tovább. Voltak akinek már ez túl sok volt a jóból, ezért a 4C fokos tó vizében "hűsítették" magukat. Hajnal háromig tartott a jó hangulat. Ekkorra fáradtak el a "legények, leányok."

Harmadik nap
Másnap. (vasárnap)

A hatfős csapatunk a reggeli közben búcsúzott az elköszönő barátoktól és szinte kivétel nélkül azzal köszöntünk el egymástól, hogy májusban ismét találkozunk. Délután városnézés Esztergomban. Este házigazdánk nagyon finom kétfogásos vacsorával várt bennünket, amit Kiskundorozsma legfinomabb boraival öblítettünk le. Vacsora után ismét forró szauna.

Negyedik nap
Búcsúzkodás. Sokáig. Délután kettő körül elindultunk. Még néhány kerülő a környéken, majd tényleg irány "hazafelé". (?) Hazafelé…amikor Itt is Ott. Azaz, nagyon Ott-hon éreztük magunkat. Köszönjük mindenkinek aki létrehozta mindezt. Az Egészet. Ott.

Köszönettel, a többiek nevében is:
A hagymabáró

"Irodalomjegyzék"
Gere Tamás: Villányi Olaszrizling, 2008 (helyette: Villányi Hárslevelű)
Gál Lajos: Szó Lá Ti Olaszrizling, 2006
Köpcös Pince: Tokaji Furmint, 2007
Dúzsi Tamás: Szegzárdi Kékfrankos Rosé, 2008
Köpcös pince: Csengődi Kékfrankos, Siller, 2008
Simon József: Egri Házasítás (Kékoportó-Kékfrankos-Pinot Noir)
Dula Bence: Egri Kékfrankos (Gőzmalmos dűlő), 2003
Dúzsi Tamás: Szegzárdi Pentaton cuveé, 2006
Gere Tamás és Zsolt: Villányi Merlot szelekció, 2006

Melléklet:
Részletek Hamvas Béla, A Bor Filozófiája c. művéből.

A bor metafizikája

SZÁJVILÁG
Anyánk méhében köldökünkkel vagyunk a világhoz nőve. Amikor megszületünk, szájunkkal. A szem érzékszerveink között az absztrakt; azzal a tárggyal, amelyet lát, sohasem lép közvetlen kapcsolatba, és nem tud vele összenőni. A fül a dolgokat valamivel közelebb ereszti. A kéz meg is fogja. Az orr már a dolgok páráját is beszívja. A száj, amit megkíván, magába veszi. És csak akkor tudom meg valamiről, hogy micsoda, ha megízleltem. A száj a közvetlen tapasztalat forrása. A kisgyerek ezt még tudja. Mikor valamivel meg akar ismerkedni, azt szájába dugja. Az ember később elfelejti. Pedig csak akkor tudom meg, ki ez az ember, ha szájamból való szóval szóltam hozzá; nőről csak akkor szereztem tapasztalatot, ha megcsókoltam; csak akkor tettem valamit magamévá, ha megettem. A szemvilágnál, a fülvilágnál, sőt még a kézvilágnál is a szájvilág sokkalta közvetlenebb, éppen ezért vallásosabb, mert közelebb van a valósághoz. Ezért van mély rokonság az evés és a tanulás között, mint Novalis mondja. Ezért mindnyájunk anyja a föld, aki bennünket szánkon keresztül táplál, és összenövünk azzal, amit nekünk nyújt. A szájnak három tevékenysége van: beszél, csókol és táplálkozik. A beszédről most, sajnos, hallgatnom kell; a csókról is, bár nem szívesen. Csak annyit, hogy a számmal vagyok közvetlenül a világhoz nőve, és ebben a hozzánövésben három tevékenységem lehetséges: vagy adok, vagy veszek, vagy adok is, veszek is. A szóval adok; a táplálékkal veszek; a csókkal adok is, veszek is. A szó iránya kifelé, a táplálék iránya befelé, a csók iránya kifelé és befelé, vagyis a kör. Az egyik tevékenység persze a másik kettőt nem zárja ki, sőt alátámasztja, mert amikor a föld engem táplál, akkor hozzám beszél, illetve tanít, de meg is csókol, amikor a szép nőt megcsókolom, eszem belőle és ő belőlem, és mind a ketten táplálkozunk egymásból, és tanítjuk egymást és szólunk egymáshoz, legtöbbször olyasmit, aminek mélységéhez a szó kevés.

Az ivás a szerelem legközelebbi rokona. A bor olyan volt, mint a cseppfolyós csók. Most az egyik legszebb bormeditációmról szeretnék beszélni. A berényi kertek között történt, a pince mellett, a nagy diófa alatt ültem a kőpadon, és kiláttam a tóra. Szemben a Badacsony, a Gulács, a révfülöpi dombok és Szigliget. Forró délután volt. Egész délelőtt fürödtem, aztán ebédeltem, és kis pihenés után kijöttem ide olvasni. De a könyv mellettem feküdt érintetlen, és csak bámultam a nyarat. A tőkéken a szőlő már érlelődött. Ez rizling. Az ott szilváni. Amaz otelló. Burgundi, mézes fehér, portói, milyen különös, gondoltam akkor, hogy ez a sok inkognitó jelenés, ez mind Egy, de értéke éppen abban van, hogy mindegyik csak utánozhatatlanul önmaga, és semmi más. A szőlők és a borok olyanok, mint a drágakövek. Az egyetlen Egy jelenései. De mindegyik az Egynek más és más spirituális esszenciája. Elkezdtem összehasonlítani a smaragdot, a rubint, a topázt, az ametisztet, a karneolt, a gyémántot a neki megfelelő borral. Nem tagadom, hogy ebben a tevékenységemben rendkívüli segítségemre volt a nő. Mint mindig és mindenben, amikor a spirituális esszenciák határtalan változatosságáról tűnődtem. A drágakövek sem egyebek, mint asszonyok és leányok, inkognitó jelenések, szépségüknek csak ezt az egyetlenegy tulajdonságát, a ragyogó bűvöletet tartották meg. Ez a varázslatuk. De a varázslatot nem szabad szemfényvesztés értelmében venni, hanem mint természetes mágiát. Ez bennük a valóságos lény Ez az esszencia. Ha tehetném, például megtenném, hogy egy szép leányból spirituális lényét kivonnám és egészen addig tisztítanám, sűríteném, desztillálnám, szűrném, kristályosítanám, amíg elmúlhatatlan és tömény esszenciáját megkapnám. Minden szép nőből végül is drágakövet lehetne készíteni. Vagy bort. De akkor nem kristályosítani kellene, hanem feloldani. A drágakövet úgy használnám, hogy aranyba foglalnám és esszenciáját a szememen keresztül magamba szívnám. A bort természetesen úgy, hogy meginnám. A Zsoltár azt mondja: Kóstoljátok meg és lássatok. - Persze az lenne a legjobb, ha a drágakövet, amikor akarom, átváltoztathatnám nővé, kigyönyörködném magam benne, aztán újra átváltoztatnám és meginnám, végül ismét drágakő lenne és sose fogyna el. Volna zafír és ametiszt és gyöngy és gyémánt és smaragd és topáz asszonyom és borom.

Igen, a SZEKSZÁRDI. Amíg nem jártam arra, nem is volt igazi és helyes képem róla. De amióta láttam a várost a fák közé rejtőzve, fölötte a dombbal, a messze kifutó szőlőkkel, szippantottam levegőjéből, azóta tudom, hogy itt csak ilyen bor teremhet. A SZEKSZÁRDI kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel. A SZEKSZÁRDI a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Vénusz-bor. A fiatal SZEKSZÁRDI-t sohase keverd, de az öreget soha ne igyad tisztán, ha nem akarsz vesztedre törni.

HOL IGYAK?
Ha nő jönne hozzám és azt kérdezné, hogyan lehet szép, azt válaszolnám neki: Eredj a napra, kedvesem. Csak az lehet szép, ami a napon van. Nézd meg tested rejtett részeit, olyanok, mint a vakok. Ha ruhádat leveszed, a fénytől elszokva tanácstalanul pislognak. Szomorúak az ilyen vaksi combok, és nincs szánalomra méltóbb, mint az ilyen sötétségben tartott szép, bársony has. Nem láttál még fürdőben olyan nőt, aki még soha nem mert levetkőzni, aki ingét még nászéjszakáján se vetette le? Milyen buják, mennyivel bujábbak azok a tagok, amelyeket még most is a sok ruha takar. Napot! Napot minden kicsiny helyecskének, hogy szemét ki tudja nyitni, felszabaduljon és öntudatos legyen. Öntudatos és szemérmes, mert a kettő egy. Fel tudja tárni magát és elrejteni. A sötétségben tartott has, ha a napra kerül, hirtelen, szegényke, nem tud szemérmes lenni, rémüldözik, és nincsen étvágyrontóbb, mint az ilyen önmagát nyitva felejtett tag. Napot! Dobjátok le ruháitokat és eresszétek magatokhoz a fényt, és olyanok lesztek, mint az istennők szobrai. De nehogy azt higgyétek, hogy ez a modern meztelenségkultusz, vagy a vörösre égetett bőr, az szép. Ez csak olyan tévelygés. Ahhoz, hogy szép legyél, járj minden nap tíz percig meztelenül, ha lehet férfitükör előtt. Meg fogod tanulni, hogy nem szabad homályban élni. Nem szabad, hogy rajtad a tudattalan uralkodjék. Fel kell szabadulni. Nem szabad fénytelen életet élni. Napot! Napot! A fülledt ruhapára elpárolog, és olyan illatos leszel, mint a tenger. Mint a bor. Bárhol ihatsz, csak ne rejtőzz el soha. Ha elrejtőzöl, olyan leszel, mint annak a nőnek a combja, aki ingét még a nászéjszakáján se vetette le. Sunyi, vaksi és geil leszel. Bárhol ihatsz, de mindenütt légy öntudatos és szemérmes, mert a kettő egy. Nyáron igyál a kertben, a fa alatt, vagy a verandán, ha nagy a forróság, a hűs szobában, vagy a pincében. Légy gondtalan. Nem szabad a homályban élni. Mindig mondd: most bort iszom. Ne tagadd le magad előtt, s akkor nem lesz baj. Ne légy olyan, mint a pietista vagy a puritán, aki zabál, s közben azt mondja: nem eszem, nem eszem. Mindazt, amihez kedved van, tedd meg. Ne tagadd meg magadtól főként a szerelmet. És a bort. Ha így élsz, akkor leülhetsz az országút szélére, előveheted kulacsodat és ihatsz, és helyesen fogsz cselekedni. Télen ihatsz a kályha mellett, a konyhában, kint a havon, a korcsmában, vagy az íróasztal mellett. Ihatsz még az utcasarkon is, ha az üvegből egyet húzol csak úgy könyv nélkül, mint mondják. Ihatsz még magányos szobádban is, ihatsz az ágyban és a fürdőkádban. Ez mind jól van így.

A fotókat készítette: hagymabáró és Rózsa

P1010260a.jpg
P1010257a.jpg
P1010249a.jpg
P1010248a.jpg
P1010247a.jpg
P10102452.jpg
P1010244a.jpg
P1010243a.jpg
P1010240a.jpg
P1010238a.jpg
P1010237a.jpg
P1010235a.jpg
P1010234a.jpg
P1010231a.jpg
P1010230a.jpg
P1010229a.jpg
P1010227.jpg