FooldalVízitúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2009


VíziTúráink az idén13. Vizitúra
2009. május 29 -június 1. Hortobágy-Berettyón eveztünk.

14. Vízitúra
2009. június 27-július 3. között a Dráván eveztünk volna, de az áradás miatt a Tiszára mentünk...
Túravezető: Décsi Zsolt

15. Vízitúra 2009. július 20-26. között ismét a Dráván.


Túravezető: Szakál Lajos és Jacem

Részvételi díj: NaVKE tagok: 17.000 Ft/fő, más naturista egyesületek tagjai: 18.000 Ft/fő, tagsági nélkül: 20.000 Ft/fő.

A díj tartalmazta a Duna-Dráva Nemzeti park részére fizetendő öszeget, valamint a vízitúra klub szolgáltatásait (kenuk, evezők, mellények, két túravezető, csomagszállítás, anyagbeszerző kísérőkocsi, főzőfelszerelés). Szállásért külön sehol nem kell fizetni! Jótanács: A nemzeti park illetéket nem fizet vissza (kivéve, ha árvíz miatt hiúsul meg a túra), így aki a jelentkezés ellenére netán mégsem tud jönni, annak le kell boltolnia majd a helyette résztvevővel, hogy ne bukja el ezt az összeget! (Július 20-a után általában jó idő várható, reméljük, idén is!!!)

Infó: navke@navke.hu vagy telefonon: 20/313-9170
Előlegfizetés: 10.000 Ft/fő előleget a NaVKE számlájára kértük utalni 2009. június 20-ig: Banco Popolare Zrt. 14700002-00100016-41019010 A fennmaradó túradíjat július 10-ig kellett befizetnetek.

Túraútvonal:
2008. július 20. (hétfő) Érkezés Molnáriba (helyette: Őrtilos)
2008. július 21. (kedd) Evezés Molnári - Őrtilos (Mura) 28 fkm (ez a szakasz a Mura magas vízállása miatt kimaradt)
2008. július 22. (szerda) Evezés Őrtilos - Vízvár (Dráva) 45 fkm
2008. július 23. (csütörtök) Evezés Vízvár - Barcs 39 fkm
2008. július 24. (péntek) Evezés Barcs - Szentborbás 19 fkm
2008. július 25. (szombat) Evezés Szentborbás - Drávasztára 17 fkm
2008. július 26. (vasárnap) Evezés Drávasztára - Vejti szakaszon 18 fkm + hazautazás

Leírás a folyóról:
Dráva a legnagyobb és legjelentősebb déli határfolyónk, amely a településektől viszonylag távolabb, hol horvát, hol magyar területen kanyarog. A Dráva teljes hazai szakasza védett természeti terület, a folyó számos ritka, fokozottan védett faj élőhelye. Az országos átlagtól melegebb klíma, a folyó gyors, tiszta vize, kavicsos, majd homokos partja strandolásra, horgászásra egyaránt ideális, melyet a szinte teljesen nomád táborhelyek tesznek még vadregényesebbé. Nagy előnye, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park csak kétnaponkénti indulással ad ki engedélyt a Drávára, így a csoport minden táborhelyen egyedül lesz!!!!! (előre meghatározott, kötelező táborhelyek vannak).

Rózsa NaturListán megjelent élménybeszámolója az evezés után:

"Igen pechesek vagyunk mi navkések ezzel a drávai evezéssel. A júniusi elmaradt, ez a mostani is, de csak majdnem.
A túravezetőnk hétfőn du értesített bennünket, útban a gyülekező felé, hogy nem lehet evezni, az áradás miatt... De csak a Murán, így azt a napot kihagytuk és a másnapi helyszínre utaztunk egyből. S csak szerdán indultunk útnak a Dráván, amikorra már nem volt olyan veszélyes az a folyó.

Számomra azért nagyon félelmetesen sebesen folyt, szinte hömpölygött. Szóval kellőképpen "betojva" szálltunk szerdán vízre többen is, de fegyelmezetten viselkedtünk s csak egy apró technikai hiba miatt borult az egyik hajó az indulás után alig 5-10 m-re. Aznap azért a kormányosuk nem volt képes újra irányítani a kenut, teljesen szétfagyott a legénysége is a hideg vízben, míg a fél órás drávai kényszerúszkálásuk, kenujukba kapaszkodásuk után kimentettük őket. Így az első naptól újdonsült csapattagunk, először velünk evező, Miklós Laci lett önkéntes megmentőjuk. Köszönjük ezt neki. Ő biztonságban vitte, profin kormányozta tovább a hajójukat míg Mónika 2 nap pihenő után visszanyerte önbizalmát és visszakérte a kapitány szerepét.

Egy csodaszép vízitúrán vehettünk részt ezen a héten, sajnos a Dráva igazi arcát, medrét állatvilágát növényeit nem láthattuk, mivel végig igen magas vízállásban eveztünk. Nem láthattunk sok madarat, csak néha úsztak el mellettünk hattyúk, repültek kormoránok, szürke gémek, parti fecskék, gyurgyalagok, gólyák, kócsagok és két fekete gólya is. Sajnos a híres, itt honos kis cser nem jelent meg nekünk most és a kedves pofijú hódot se sikerült látnom. Ügyesebb megfigyelők őzek futását és a mókusok gyors mozgását azonban követhették a parton.

Rengeteg kihívásban volt részünk, az első napi evezés hossza miatt, a másnapi vad szembeszélben a tarajos hullámokat meglovagolva valamint a sok-sok homokpad hiányát elviselni kényszerülten "csak" kenuztunk a Dráva megáradt medrében. Minden ami vonzott és megállni kényszerített volna, a horvát oldalon tetszett meg a csapatnak. Meg is álltunk ahol lehetett, még ha nem is volt szabad, nem szólt rá engedélyünk. Túravezetőink rutinosan igazgattak a csapattagokat.:-)

Időjárásunk kegyes volt hozzánk, remek napsütésben tölthettük el ezt a hetet. Egy éjjeli 3 órás viharos szelünk volt csak, ami megzavarta a csendet, és a horkoló sátorlakókat, a szentjánosbogarak fényét, a rigók és erdei pintyek énekét, a tücskök éjjeli zenéjet.

A kijelölt szálláshelyünket tekintve egyik jobb, míg másik kevésbe az, de tábori körülményekhez, sátrazáshoz megfelelő volt mindegyik. Nagyon szép volt a szentborbási pihenőnk, ahol leúszva a Dráván még én is képes voltam gyenge úszástudásommal többször vízreszállni és a vízben sodorva haladni a többiekkel. Köszönet mindenkinek, aki vigyázott rám és bátorított. :-) Nagy élmény volt a sebes folyóban "lefolyni". Örök marad az élmény nekem.

Az első napi kényszerpihenőnk idején is hasznosan töltöttük napunkat, ismerkedtünk a szúnyogok hadával, vonatoztunk a gyékenyesi vonalon és megnéztuk a közeli Zrinyi vár maradványait, Beleznán, a Szt. Mihály-hegyen, ahol ma szúnyogok és bögölyök laknak csak és egy közeli fürdőhelyet is felfedeztünk az erdőn túl, ahol kedvünkre nudizhattunk, Dráva-hidegvízmentes helyen, egy langyos bányatoban.

Az önkéntes szakácsok minden nap más de remek vacsorával kényeztettek bennünket. Hétfőn este szendvicseinket lakmároztuk, kedden este már Magdi tárcsán sült hússal várt, és hagymabáro makói vöröshagymáit sütogettük, szerdán Luxi főzött nekünk különleges csülökpörköltet, csütörtökön tejes-tojáslevest kaptunk Magditól és lecsóztunk Pisti és Teca kedvére, pénteken Coffos és Magdi bakonyi ragut/pörköltet készített nekünk fantasztikusan finom ízekkel, majd szombaton Pisti főzött nekünk slambucot, melyet még reggelire is ehettünk.

Nagyon jó ötlet volt Coffostól, köszönet is érte, hogy szervezett nekünk szombat estére Drávasztárán egy fakultativ programot melynek során lovaskocsikazhattunk a kikötőből Drávaiványba és megnézhettük az 1792-ben épült refermátus fatemplomot, gyönyörű festett kazettás mennyezetét és hallhattuk R. Jani idegenvezetéset is. Utána a Seoska étteremben külon grill vacsorát kaptunk, finom lekváros (meggyes, ribizlis) palacsintával. :-) Többen zárásig maradtunk és még táncolni is volt kedvünk a horvát muzsikára. Köszönöm a velem tartó esti gyalogsétát is utána, a faluból a kikötőig, gyönyörű és pihentető volt minden perce.

Utolsó napra alig maradt eveznivaló délelőttre, rövid volt a táv Vejtiig, a végállomásra, így a hazautazás előtt szinte végig együtt maradtunk és kenuinkkal összakapaszkodva csorogtunk le folyón. A bátrabbak természetesen (Éva, Iván, Magdi, Anti, Kriszti és Pisti...) rengeteget úsztak (sőt vontattak is bennünket :-) ) a Dráva kellős közepén. Aznapra a folyó igen csendes volt már, sokat apadt a hét elejéhez képest.

Mindenre, még Hornai Laci mogöttem evezgető duzzogasára, horgászati útmutatóira is, de főleg a jó társaságra, napközbeni vízi-hullámzó érzésekre, az esti beszelgetésekre, diszkrét borozgatásokra szívesen emlékezem vissza, csak a szúnyognak és bögölyök gondolata okoz pár napig kellemetlen perceket .

A szák megmaradt, a söröket, borokat kiittuk belőle. Augusztusban viszem a Bberénybe ahogy megbeszéltuk." :-)

Magdi nudlistán megjelent élménybeszámolója az evezés után:

"Ismét megérte elmenni!
Én biztos elfogult vagyok, mert a vizek szerelmeseként, nekem minden víz csodálatos, és félelmetes, nagyon méltóságteljes, és tiszteletet parancsoló.
De kedves, selymes, símogató, hűsítő, és vidám, szórakoztató, és élettel teli is egyben.
Ezen a túrán minden arcát megmutatta nekünk a Dáva és a Mura is. Az első nap csalódása után, megtapasztaltuk az áradó folyó félelmetességét és nagy hatalmát. Mindenki összekapta magát és fegyelemből, segítőkészségből kivállóra vizsgázott a csapat. Másnap a változatosság jellemezte a folyót, kicsit tengeren is éreztük megunkat a hatalamas hullámok között, mely az egyik hajóba még be is kéredszkedett a bentülők nem kis meglepetésére. Részemről nagyon élveztem és kérésemre elidőztünk egy kicsit a vad hullámok hátán.
A szembeszéllel is küzdöttünk, és mivel nem lehetett kikötni ez egy erőltettett nap volt.
Nekem mégis ez a nap volt a legcsodálatosabb, mert egész nap "Magdolnanapom" volt.
Az egész csapat kedveskedett, reggel virágcsokorral üdvözöltek, és nekem nem kellett segíteni a főzésben, nagyon finom pörkölt lett a vacsi. Ilyen klassz névnapom még sosem volt, pedig félévszázada ünneplem már.
Következő napokon csendes vizeken eveztünk. A vizszintes vizicsúszdán még a Rózsa is lecsúszott, de a Kriszti számlálhatatlan sokszor. Ezen a helyen az éjszakánkat zavarta kissé meg az időjárás, mert a csendes beszélgetős, csillaghullásos este után viharos szeles éjszaka következett.
Szóval megérte.
Mindenkinek köszönöm a szép élményt és a sok kedvességet amit mindig kapok ettől a csapattól."

Fotók: Bélus, Rodrigez, Rózsa és M. Laci

vizvar_taborhely_vacsi2.jpg
vizvar_taborhely_vacsi.jpg
vacsi_dravasztara.jpg
szentborbas_taborhely4.jpg
szentborbas_taborhely2.jpg
pisti_rozsa.jpg
piheno10.jpg
piheno09.jpg
piheno08.jpg
piheno07.jpg
piheno06.jpg
piheno05.jpg
piheno04.jpg
piheno03.jpg
piheno02.jpg
piheno01.jpg
ortilosi_furdes.jpg
ortilos_murapart.jpg
mura_drava_talalkozas.jpg
mura_drava.jpg
labdazas.jpg
furdes03.jpg
furdes02.jpg
furdes01.jpg
fagyujtes.jpg
evezes.jpg
dravaivanyi3.jpg
boldog_szulinapot.jpg
belezna_zrinyivar.jpg
a_zuhanyzonk.jpg
Drava.jpg