FooldalOrszágjáró kirándulás
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2011
Élménybeszámolók a levelezőlistán megjelent írásokból:

A tarcsafürdői nap (Bad Tatzmannsdorf)

A tarcsafürdői szaunaparadicsom azért is érdemelt különös figyelmet, hiszen egy két évvel ezelőtti értékelésben Európa legszebb szaunavilága címet nyerte el. Igaz, csak 6 ponttal előzte meg Lutzmannsburgot ( itt a navkések már 2 alkalommal is jártak).

Míg Atusék csapata délelőtt Fraknói várat és kastélyt látogatott egy másik irányból is érkeztek naturisták erre a programra, közvetlenül ide. Én is e csapattal utaztam, Budapestről egy kora reggeli vonattal, Szombathelyre, majd ott bevárva még Yryséket, Sopron irányából és a később érkező Vacekékat, 2 telekocsival érkeztünk Oberwart mellé, a fürdő elé, a festői szépségű dél-burgenlandi dombok ölelésében található Burgenland Termálfürdőbe.

Fél 4 körül érkezve, várakoztunk pár percet majd csatlakoztunk a 14 fős navkés kirándulókhoz. Hatan nem tudtak velünk tartani, ők korábban visszautaztak a fertődi szálláshelyre.
Jegyváltás (egyénileg 19 euró a termálfürdő + szauna belépő, de csoportosan, ha egy nappal előbb jelezzük, csak 14.50 euró) majd gyors átöltözés után, Noel kivételével (ő a gyermekmedencét választotta) mindenki ( 21-en maradtunk) a Spannónia szaunavilágába indult. Sajnos, számomra a német nyelvtudás hiányában, a feliratok ás tájékoztató prospesktusok útmutatója alapján kicsit idegenül volt minden.

16 szaunaféleséget találtunk: Suhle, Seesauna, Darre, Berkwerksauna, Krauterdampfbad, Infrarotkanine, Römische Saunen, Ruhebuchten, Entspannungsbecken, Kalt- & Warmwassserbecken, Ruhe-und Kneippzone, ha jól jegyeztem meg.)

Kezdtünk a benti kis szuanákban: Bioszauna, Tepidárium, gőz, hogy néhányat "ismertet" is említsek, ahol felöntések nélkül, csendben vagy Péter napi eséményeit hallgatva relaxáltunk. Nem sok osztrák vendég volt itt ezen a vasárnap délután, amin picit csodálkoztam. Közben a benti, büfé előtti, 36 fokos kis medencében is ücsörögtünk két szaunázás között.
Később kimentünk a kültéri szaunákhoz, ahol egy szaunafelöntésre érkeztünk épp a kezdésre. Minden órában tartanak szeánszot, ebben az un. a tószaunában (ez egy burgenlandi specialitás sok náddal és szalmával), felváltva a helyi mesterekkel és egy egy önkéntes vendég szereplésével. Elsőre épp egy önkéntes osztrák leányzó kényeztetett el bennünket, narancsos, citrusos illóolajaival és közben narancs szeleteket osztogatva, héjával be is kenegethettük a bőrünket. Ékes németséggel beszélt végig, mit is csinál, legyezései közepette hatalmas tapsokat kapott. Különösen Anti és Bernadett irányába tett még jutalom köröket.

A következő szaunaszeánszig még sok időnk volt, így megnéztünk a Bánya szaunát (ez egy pici, fekete padlózatú, sötét fából készült vastag gerendás, amolyan "bányajáratra emlékeztető" szauna, misztikusan sötét van, nagyon különleges az élmény).
Láttuk a nagy körszaunát, ahol sok fekvőhely volt, de oda nem mentünk be hosszabb időre. Itt kényelmes szauna-nyugágyon energiával töltődhettünk volna fel, zene-, fény-és hangeffektusok mellett. Valahogy a pihenésre nem jutott idő ezen a délutánon. Rövid volt a nap. Megnéztük a dagonyát, mely a a bőr kezelésére szolgál, hisz a keletkező gőz pozitívan hat a légutakra és a légzőszervekre is.
Az udvaron közben begyújtották a fáklyákat és csodás világítás lepte be a szaunaházikókat, a kinti termálmedencét, amely egy műszikla mellett sokunkat vonzott. Egy színes, körcikkes, óraszerűség mutatta épp melyik bugyogó víz hol, miből fog indulni... Nagyon kellemes meleg volt a víz, a kinti holdvilágos éjszakában, élveztük a masszírozó pezsgőfürdőt, hullámpezsgőt, nyakzuhanyt és a vízi pezsgőágyat.
Ebben a medencében láttam még 2 idegen, nem navkés, magyar párt. Az egyik pár férfitagja fürdőgatyában, a barátnője pedig bikiniben áztatta magát. Jöttek ők is a következő szaunaszeánszra. Meg is jegyeztem a vízben, hogy jól értse, látszik, hogy magyar, mert csak ő van beöltözve. Többen is szóltak érte és amikor látta micsoda tömeg érkezik meztelen a szaunába, a leányzó inkább kiment. Amúgy nem voltam megelégedve az osztrákok viselkedésével se, egy csomó ember papuccsal jött be a szaunába. S ott bukdácsoltunk ezeken keresztül a padokhoz. Igaz, hogy van olyan papucs, ami bírja a szaunát? Ezt 1x idehaza hallottam.
Erre a szaunaszeánszra egy helyi szaunamestert kaptunk. Aki beszélt magyarul is, szerencsénkre. Elmondta, mit fog csinálni, jeges szeánsz lesz, s kérte ne tapsoljon, beszéljen senki,s ha vki nem érzi jól magát, bármikor kimehet. Kérte, lazítsunk, csukjuk be szemünket, csak pihenjünk, ne gondoljunk semmire vagy inkább csak vmi szépre... Észrevette az első legyezés során, hogy ama bizonyos magyar fiú, fürdőnadrágban ül a padon, kérte vesse le, mert itt nem lehet így. Levetette ugyan, de 2 perc múlva ki is ment. A szaunamester összesen 3x locsolta a kályhát az első után kiosztott mindenkinek egy "jégszemüveget". Ez fantasztikus volt! Nyugalom és gőz, izzadtunk rendesen...de nagyon finoman, s a jég hütött is... A szemünkön a jégkockából készült szemüveg lassan elolvadt, addigra éppen le is zajlott a 3 felöntés és végig néma csönd volt. Annyira tetszett, hogy a végén odamentem a szaunamesterhez, megkérdeztem hogy hívják, mi a keresztneve, mert szeretném megjegyezni, ilyen élményben nem volt még részem. Mondta, ő Sándor. Alexander.

Aztán merülőfürdőztünk, majd Kneipp taposóztunk és bementem a belső szaunákhoz, a büfében megittunk barátommal egy fröccsöt. Később Atussal nézegettük a falon a hirdetéseket, plakátokat és észrevettem Sándor fotóját a falon, hogy ő a 2010-es szauna Oscár győztese . S még előző évekből is ott vannak a helyezései. S egyszerrek ott terem mellettem Sándor és megkérdezi, hogy meddig maradunk, honnan jöttünk... beszélgetünk. Nagyon kedves volt, sajnálta, hogy már nem tud maradni (hamarosan ui. vége a munkaidejének), mi pedig holnap nem leszünk már itt. Kiderült, hogy navkések vagyunk s először jöttünk a Burgenlandi Termálfürdőbe. Felajánlotta, hogy Ő szívesen megmutatná nekünk az egész fürdőt, mert sokan nem is tudják mi minden van még ott amit a vendégek használhatnak. Kis unszolásra egy negyedórás gyors körbevezetés még belefért, hamar összeszedtük a közelben levő navkéseket és elindultunk a külön termekbe. Sándor megjegyezte, ilyen nagy létszámú magyar csoportot még nem is kalauzolt itt. De láthatóan élvezte s mi is őt, akcentusa érezhető, de a kedvessége hozzáértése feledhetetlen maradt

Megnéztük azt emeleti részen a külön kis öltözőt, fésülködővel, a kandallós kis olvasótermet, a konditermet ahol tornabemutatók is zajlanak. Itt tartanak térítésmentes wellness programot, a vízi gimnasztikától a Pilatesen át a Nordic Walkingig. Láthattunk szoláriumot, többféle mini szaunát (pl. infra, gőz, finn) és pihenőszobák, vízágyakkal, masszázs helyiség, meditációs pihenőhelyiségek . Mindenhova bejuthatunk a Spannoniás karszalaggal Sándort követve, bár több szolgáltatás (masszász, szoli, kozmetika) csak külön térítéssel vehető igénybe, de 75 euróig tölthetünk a karóránkra, melyet majd a kijáratnál kell kifizetni. Ezen a felső szinten más, lágyabb, pasztelszínek uralkodtak, homok-bézs (a fürdő inkább homok-türkiszzöld színekben váltakozott). Itt mediterrán hangulat áradt a kövek láttán, a szobrocskák olyan "régirómais" korszakú, díszes termekben kaptak helyet.

Nagyon hangulatos és festői volt a látvány, fentről nézve, a Spannónia világa. Egy külön kis kosárban friss gyümölcsöt (körte, narancs)is kaptunk és az előtéri pihenőszobában az ívókut hideg, gyógyvízét is megkóstolhattuk.

Valóban rövidnek tűnt az itt töltött idő, már rohantunk is vissza a következő, a nap utolsó szaunafelöntésére.
Péter nem jött velünk, ő visszaballagott az egyik vízágyra szundikálni. Vacekkal épp a szauna előtt találkoztunk, végre összefutottunk. Ezen a nap utolsó felöntésén egy osztrák fiatalember mutatta meg tudását, mézes, epres illatokkal locsolta a 3 nagy kályhát és kitűnő hangulatot teremtett búcsúzóul a többségi magyar vendégnek, aki jelen volt. Kb. 25 fő tartózkodott bent. A korábbi vendég szaunamesterek idején picit magasabb volt a létszám, pl. Sándor felöntésén 44 szaunázót számoltam össze, míg láttam és elő nem került rám a jégszemüveg.
8 óra után szakaszosan távozott aztán csapatunk, mi a szombathelyi, 2 külön autóval maradtunk utoljára, a 22.00 órás zárásig.

Átmentünk a termálfürdő részbe, ahol felkerült a fürdőruha is, hisz ez már nem meztelen terület. Itt a legtöbben a masszázs medencében tartózkodtak. S érthető is miért, mert különleges élmény volt az időre előre haladó tempóban masszíroztatni a különböző testrészeinket az írányított víz alatti vízsugarakkal vagy inkább víznyalábokkal.

Az itteni termálviz nátrium-hidrogénkarbonátos-kloridos, magas ásványianyag-tartalmú, kén- és radonmentes. Különösen bevált izomfeszültségek és sérülések kezelésében, valamint izületi és mozgásszervi panaszok esetében.
Kellemes ücsörgő helyek voltak a nagy medencében és a kis jakuzziban is (illatozó pezsgőmedence, 36 fokos masszirozó buborékokkal). S a kinti részre átnyúló úszómedencében is többen úszkáltak még késő este is. Búcsúzóul megittuk, ettük maradék hazai elemózsiánkat, a szigetcsépi Gál pincészet kékfrankos rozéjából is jutott sokunknak, és Yrys finom házi almás-mákos réteséből is s estére elfogytak a Gábor sütötte rántott csirkemellek is.

Tizenegy óra után Szombathelyre értünk, itt soproni barátainktól elbúcsúztunk, majd 5-en elindultunk az éjszakába, sétálva a számomra új városi helyszínekhez, hallgatva Péter és Vacek idegenvezetését. Még soha nem jártam be ilyen célzattal egy várost se éjszaka, de különleges élmény volt a színek, fények összhatása. A kifliholdas éjjeli fények, csillagok közt ismerkedni a székesegyház tornyaival, építészeti nevezetességekkel, maradandó élmény. Köszönet érte a fiúknak, hogy elkalauzoltak és fáradtságot sem kímélve sétalgattak a pesti vendégeikkel az utcákon.
Végül egy kellemes kocsmai beszélgetéssel, pálinkázással melegedtünk fel a Desperadóban, majd utaztunk alvilági szálláshelyünkre, akarom mondani az Alvég Panzióba tovább álmodni és átélni újra a mai nap kényeztető fürdőélményeit.

Rózsa

A négy nap rövid összefoglalója

...lattunk egy csomo hideg kastelyt, amelyek kozul szerintem a legizgalmasabb (az eisenstadtinak a koncerttermet leszamitva) a fertoi (ahol persze elokerult az "eszter haza" cimu alaptalan nepetimologia), egy meg hidegebb mauzoleumot (epiteszetileg/esztetikailag finoman szolva nem tul izgalmas, de nekrofileknek kotelezo, leven hogy megtekintheto benne egy mumifikalodott holttest), a mi kedvunkert (pontosabban a panzio civilben amugy repulos tulajanak a kedveert) kinyitottak egy asott kuttal rendelkezo burgendlandi varat (Frakno, azaz Forchtenstein). Megneztunk egy kofejtot (kivilagitatlan atjaroval), a pan-europai piknik hult helyet (valamiert ott most n/s/em szabad atvinni a hataron biciklit az auto tetejen), Rustot (ahol borokat is vasaroltunk egy nagyon beszedhibas notol, miutan a fiuk minosegellenoriztek a helyi jatszoteret), a tavalyihoz hasonloan az idei kirandulason kornyezetet vedtunk azzal, hogy egy behajtani tilos tablat figyelmen kivul hagytunk, lezaraskeppen a kitartok pedig meg a lebenyi roman stilusban epitett templomot is megtekintettek tegnap. Volt meg kilato, Arpad-kori kistemplom (Hidegseg), a tozikeket ellenben kihagytuk (amivel megsertettuk a panziost, aki szerint a tavalyi tozikek nem lehettek olyan kulonlegesek/szepek/csodasak, mint a kornyekbeliek). A kirandulas fenypontja - a meg tovabb bovulo Bad Tatzsmannsdorf-i furdozesen kivul - sokak szerint a soproni Harrer-cukraszda csokikostoloja volt (off: kostoljatok meg a Lindtnek a Fleur de sel neven futo sos csokijat, olyan ott nem volt), a csokik Bernadett szerint finomabbak voltak, mint a Kittseeben talalhato gyarban, ahol azonban a gyartasi folyamatot is meg lehet nezni. A szallas rendben volt, a kajaja is (foleg a kulonfele husok), a szaunaja is. Viszonylag kevesen voltunk, aminek elonye, hogy kevesebb a tokoles, es valoszinulag kevesbe mentunk Atus idegeire.
Koszonjuk a szervezest!

Ilo

Fotó:
alon.hu,
burgenland.orf.at,
Rózsa

zamboalex.jpg
tarcsa3.jpg
tarcsa1.jpg
szombathely_este7.jpg
szombathely_este6.jpg
szombathely_este5.jpg
szombathely_este4.jpg
szombathely_este3.jpg
szombathely_este2.jpg
szombathely_este0.jpg
szombathely_este.jpg
bad-tatzmannsdorf1.jpg

Tavaszi országjáró kirándulás Sopron környékén2011. márc. 11. péntek

Érkezés a Patonai panzióba és egy mellette levő hotelba (Fertőd), itt esténként szaunázni is tud a csapatunk.

2011. márc. 12. szombat

Első nap barangoltunk, kirándulgattunk, Fertődön (kastély, lámpamúzeum, skanzen), Fertőrákosra, Sopront és környékét is bejárva. (Páneurópai piknik, városnézés, múzeumlátogatás) A tervezett soproni programok közül számos fontos látnivaló megtekintésétől sajnos el kell tekintenünk, mert az adott helyet vagy épp felújitják, vagy a hideg miatt még nincs nyitva.)

2011. márc. 13. vasárnap

Ma a határon túlra autóztunk, telekocsikkal, meglátogatva az Eszterháziak birodalmát Kismartonban, a Fraknói várat. A vár-, ill. kastélylátogatás során magyar nyelvű idegenvezetés volt. Délután szaunázhatunk az osztrák oldalon, Bad Tatzmannsdorf (Tarcsafürdo) csodás szaunaparadicsomában. Húsz fős, Zozoék és Paliék nélkülözte csoportunkhoz csatlakozott itt egy 7 fős navkés, NBBK-s vegyes csapat, akik Budapestről ill. Szombathely/Sopron városából érkeztek kizárólag erre a programra.

2011. márc. 14. hétfő

Nemeskéri templom, Nagycenki kastély, kisvasúti kiállitás, mauzóleum. Hidegségi körtemplom, Fertőrákosi kőfejtő, Mithras szentély.

2011. márc. 15. kedd

Nemzeti Park Ruszti városlátogatás. Látogatás a kittsee-i csokoládégyárba. Mosonmagyaróvár, Lébényi templom.

Programszervezonk ismét Atus és Ildikó. Köszönet a szuper programokért!

Több foto: Hamarosan...

tuztorony.jpg
szauna.jpg
kek-templom.jpg
fraknoi var.jpg