FooldalVízitúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2011


Vízitúra az Ipolyon

2011.pünkösdi hétvége


Időpont: június 11-13. (szombat-hétfő, 3 evezős nap)
Táv: Tésa - Szigetmonostor, kb. 72 fkm
Találkozó június 10-én, pénteken este Tésán>
1. nap: Tésa - Liliompuszta (Letkés) 26 fkm (1 átemelés)
2. nap: Liliompuszta - Szigetcsúcs (Kisoroszi) 28 fkm
3. nap: Szigetcsúcs - Szigetmonostor, kompkikötő 18 fkm
Túra vége: 13-án, hétfőn kora délután Szigetmonostoron.

Részlet a Naturlistáról:

Sziasztok!
Látom senki nem írt élménybeszámolót az Ipolyról. Pedig ez a vizitúra is nagy élmény volt. Én még nem eveztem a Dunának ezen a szakaszán, bár a táj gyönyöru, de a szabálytalankodó motoros "kollegák" jól megkeserítették az élvezetes evezést. Aztán délután csak megjelentek a rendorok és aztán már nem szlalomoztak közöttünk a motorcsónakok. Az ido nagyon kegyes volt hozzánk, és mint mindig a társaság is a megszokott formáját adta. Remélem azért idén még fogunk valahol túrázni, amire én is el tudok menni.
Magdi

Tényleg nagyon szép és hangulatos utunk volt! Köszönöm minden résztvevonek, szervezonek!
üdv.
Marcsi

Ha már annyi szó esett itt róla, hadd mutassam meg, milyen gyönyöru helyeken eveztünk. Az ido káprázatos volt, Magdi foztje ismét fenséges, a hangulat vidám, az út hihetetlenül szép. Sokat pancsoltunk, nótáztunk, nevettünk, ahogy ilyen túrákon lenni szokott. Ezúton is köszönjük Kertész Pistinek a szervezést és mindenkinek, aki ott volt a részvételt és mindent, amivel hozzájárult ahhoz, hogy valamennyien élvezhessük a vízitúrát. A képeket felteszem.
Andi

szia Andi, köszi ezért a szép fotóért, s örömmel fogadnám a többit is :-) A mi kormányfonk, Gyula is készített fotókat, tole és másoktól is jöhet kép errol a szép tájakon kanyargó, jó hangulatú vízitúráról.
Köszönet Pistinek a szervezésért, "céllövöldés" Lajosnak a vezetésért, s minden -régi és új- csapattagnak az együttlét öröméért ! :-)
...ja és mindenképpen említést érdemel Magdi finom nagytojásos levese is!
A monostori záróakkord kellemes enyhet adott a tuzo napon töltött órák után; csobbanás a tavacska hus vízében + hideg gyümölcsleves, frissíto gyümölcslé... a háziak fogadtatása kedves volt és kellemes meglepetést okozott sok régen látott ismerossel való találkozás is. :-)
üdv.:
É*

Mi is mint elso - debutáló - evezostúra résztvevok szeretnénk megköszönni a jó társaságot, hangulatot, kellemes utat, csodaszép idot. Nagyon jó alkalom volt kikapcsolódásra, feltöltodésre a gyönyöru táj és környezet, ahol eveztünk. És a finom kaják, hatalmas adagok ellenére sem szedtünk fel egy dekát sem :)
Üdv
Zsuzsa

Fotók: Andi

ip_felP110611_12a.jpg
felip_P110611_12a.jpg
felip_P110611_10.54.jpg

Szigetközi evezés

Időpont: 2011. aug. 10-14.(szerda - vasárnap, 5 evezős nap)

Igazán változatos túra volt a varázslatos és változatos szigetközi vízi világban.

Szállás kempingben, egy elkülönített része csak a miénk, így kvázi naturista kempingként funkcionálhat (sajnos, 100 méterre a víztől), a vízpart rész forgalmas, ott kötnek ki a vízitúrázók.
A túra csillagtúra, azaz a táborhelyről indultunk minden nap más irányba, új részeket, ágakat, holtágakat felfedezni, túravezető kíséretével. A csomagok, autók a kempingben maradtak, így nem szükséges vízhatlan csomagolás(csak a hajóban velünk lévő iratoknak, értékeknek kell!)

Találkozó augusztus 9-én, kedden este 18 órakor Dunasziget-Cikolaszigeten, a Kisvesszősi kempingben, ahol bográcsos vacsora várt bennünket). útvonal: Budapest-Győr-Mosonmagyaróvár-Dunasziget, 175 km

A túradíj tartalmazta a túravezetést, a kenuk (4 személyesek)és evezők, mellények bérleti díját, a kemping díját, 1 éjszakai vízitúrázást (Kiskormosi szigetkerülés), és bográcsos ételt az érkezés estéjén (9-én este). A többi este közösen főztünk, vagy rendelhettünk bográcsos kaját 800 Ft/fő áron.

Opcionális programok (igény esetén):
- paintballozás kb. 2.000 Ft/fő) (nem valósult meg)
- kecskesajt-kóstolás (országos hírű termelőnél 13 féle sajt)
- lipóti termálfürdő meglátogatása (változatos programok, pénteken du. ingyenes búvár próbamerülés), felnőtt belépő: 2.400 Ft
- dunakiliti duzzasztó megtekintése

A túra díja: NaVKE tagok 16.000 Ft/fő, más naturista egyesületek tagjai 17.000 Ft/fő, tagsági nélkül 18.000 Ft/fő.

Jelentkezés mielőbb e-mailben: navke@navke.hu, másolatban: pisti@navke.hu, hogy lefoglalhassuk a helyet!
Infó: 20/313-9170 Rózsa, 30/942-0715 Pisti
Előleg: fejenként 6.000 Ft legkésőbb július 31-ig fizetve. Napi érkezőknak 2500 Ft/fő/nap fizetendő a helyszínen, előre jelezve az érkezést Pistinél.

Szigetköz a Duna gyermeke...
A Szigetköz hazánkban és Európában is egyedülálló vízi birodalma valóban a Duna gyermeke, mert nincs egy talpalatnyi földje sem, amit ne a Duna hordott volna ide. Sok ezer évvel ezelőtt tört be a Dévényi-szoroson hazánk területére ez a nagy folyó. Szelektől lepusztított lapos síkságot talált itt, és ezen egyszerre olyanná változott, mint egy öregember. Elfogyott az ereje, nem tudta tovább hordani a sok hordalékát, hát lerakta. Zátonyokat, szigeteket épített belőle. A törmelékkúpon, évezredeken át számtalan ágra bomolva, sok száz sziget között folyt a Duna, ezért is hívják a Szigetközt az „Ezer sziget országának”.

Részlet, a Naturlistán megjelent levelekből:

Sziasztok,
pénteken egy napra átugrottam a Szigetközben evező naturistáinkhoz. Nagyon jó kis csapat! Kb. 23 evező volt aznap. Mindig volt egy-egy napi plusz beugró vagy hazamenő, cserélődtek a résztvevők. Épp egy lájtos napot fogtam ki, mivel az eredetileg tervezett napirend felcserélődött. De micsoda gyönyörű nap volt mégis! Zugók, bukók, átemelések, a pöttöm hid... Még sosem eveztem női kormányossal,kutyával egy hajóban... de Mónika remekül írányitotta a gépházát és Hosszú is egy külön élmény volt velünk, neki is első navkés vízitúrája volt. Kellett is a ffi erő néha az ágakon átemelésekhez, csónak vonszolásához...
A Duna víze igen hideg volt, de délutánra több helyen is megállhattunk pihenőre, napozásra és a túravezetőnk, aki most vitt először naturista csapatot a Szigetközben mondotta is, hogy nagyon megelepődött (már előző nap). Bár Pisti, mondta kik is jönnek most ide, neki mégis fura volt, hogy minden szégyenlősség nélkül, egyszerre csak levetköztek az emberek egyszál semmibe és úsztak, napoztak, ő meg csak lesett, mert régről neki is voltak ilyen saját élményei, de csak kisebb baráti társaságban és nem ilyen életérzés-szerűen, tömegesen.
A kecskefarm meg tüneményes kis gidákkal teli, s mennyeien finom, ha kemencében sül a kecske, meg a kalács. A vásárolt kecskesajtot pedig még idehaza is sokáig a szigetközi élményeimre gondolva kóstolgatom.
A darazsakat pedig továbbra is utálom, egyik hajónk minden tagja részesült a közeli találkozásban Ágink sajnos még allergiás panszokat is észlelt, elég félelmetes volt ilyet látnom...
Köszönöm W. Laci ötletét, melyet jópár éve hintett el köztünk, hogy ide el ekl mennünk evezni, annyira gyönyörű a táj... s Pisti segítségével idén megvalósulhatott a szigetközi táj meghódítása is. Külön öröm volt látnom, hogy elhozta Laci a husonéves fiát és barátnőjét is, akik szintén tudták hova jönnek és alkalmazkodtak a naturisták viseléséhez, mindenféle takargatás nélkül.
Sajnos 2 másik résztvevőről ez nem mondható el, de ez egy más kérdés és ez nagyon szomorúvá tesz, mert a NaVKE programjai meghírdetésekor ez egy feltétel, hogy itt ha az időjárás lehetővé teszi, nem hordunk fürdőruhát. De még van 2 napjuk, reméljük ez megváltozik s ők is különlegesen szép emlékkel gondolnak ránk.
Üdv
Rózsa

Kedves Rózsa!
Köszönöm ezt a tüneményes beszámolót a vízitúra egy napjáról. Te többet láttál ezen az egy napon, mint a túra résztvevői az egész úton. Legalább is ami a beszámolókból leszűrhető. Bár azzal, hogy most Hosszú is ott volt, van rá remény, hogy kapunk egy igazi beszámolót tőle! Mónika és Kincső remek páros, biztos a navigálásban is otthon vannak. Hajrá tovább!
Üdv
Péter

"Kedves Szigetköz/össég :-) !
Gyönyörű helyeken, változatos, sokszínű flóra és fauna élőhelyén, jó hangulatú csapatban jó volt veletek !
Élménydús programokat állított össze a túravezetővel Pisti és -gondolom Laci- ; minden nap más-más ágakban kalandoztunk.
Pénteken már korán hajnalban indult el Rózsa, hogy -nyaralását megszakítva- egy evezős napot tölthessen velünk.
A közeli kecskefarmra eveztünk, ahol találkoztunk ezekkel a nagyon helyes szakállas jószágokkal....szegénykékre majd szintén hasonló sors vár; belőlük is ilyen finom falatokat készítenek, mint amit elénk tálaltak.... egyelőre a natúr, füstölt és ízesített sajtok alapját képező tejet szolgáltatják.
A vendéglátó gazda még kalácsot is sütött kemencében, amit házi sárgabarack lekvárral kínált nekünk.
Visszaevezés után -igencsak jóllakottan- vacsorakészítésbe fogtunk.
Finom ételek készültek a bográcsunkban, a pénteki közös lecsó készítés jó hangulatban folyt, finom lett a végeredmény.
Két remek gitárosunk, s egyben énekesünk zenéje fantasztikusan vidám hangulatot keltett; közös éneklésre, s táncra is késztetett bennünket.
Szombaton "hosszú napot" tartottunk.
Korai ébresztő után Tóni máglyát rakott, tüzet gyújtott az előző estéről maradt lecsó megmelegítéséhez, majd a tojásos változat elkészítéséhez.
A külön autóbusz 1/2 9-kor jött értünk, hogy Dévényig elvigyen minket, majd a vár + múzeum megtekintése után Pozsonyon keresztül, a város 5 hídja alatt evezve haladtunk.
Később Oroszvár /Rusovce öblében - luxus, hangulatos állóhajó-házak mellett lévő vendéglő-teraszon olthatta éhét-szomját, ki-ki kedvére.
Dunacsúnynál a rafting-pályát látogattuk meg szemlélőként :-) , s néhányan körbe is járták a duzzasztóművet.
Itt sajnos nem juttatnak annyi vizet a "csúszdára", hogy kenuval le lehessen jutni rajta, ezért némi fel-, illetve lecipelés árán kerülhettünk ismét hajóba.
Végül kb. 53 fkm-et lapátoltunk Doborgazig /a Szigetköz másik pihenőhelye/, ahol vacsorával vártak bennünket.
A finom bográcsgulyásból többször is repetáztunk, majd sötétedés után -néhány fő kivételével, akiket autó vitt vissza- ismét hajóba szállva holdfény-túra keretében meglestük az éjszakai természetet; a telihold gyönyörűen tükröződött a szélcsendes időnek köszönhető sima vízfelületen.
Denevér röpködött az arcom előtt, ijedtében egy nagy hal ugrott be egyikünk hajójába, hód úszott el mellettünk......s, ha még több erőnk maradt volna az éjszakában virrasztani, őzekkel, szarvasokkal is biztosan találkozhattunk volna- túravezetőnk szerint.
...a vacsora utáni "levezető" evezés után jó volt megérkezni a táborhelyünkig, s finom forró zuhany után sátorba bújni.
Néhány nap múltán nagyon furcsa volt hazajönni a városi környezetbe, már indulnék is vissza !! ;-)
É*

Kedves ÉvaBella,
Köszönjük - az igazi írói vénára valló - hangulatos leírást....
V.Gy.

Halihó!

Én 57 éves létemre abszolut újoncként vettem rész ezen a csodálatos vízitúrán. Bár párevezős és gumi túrakajak tapasztalatom már volt, ez a technikát illetően itt inkább hátrány volt, mint előny. Kenuban még életemben egyszer sem ültem, így az első órában kicsit bizonytalanul éreztem magam, de elég hamar
A szigetközi túrának az a legnagyobb varázsa, hogy a Pozsony feletti, még erősebb sodrású nagy Duna, a már duzzasztott nyugis szakasz, az erőmű előtt hatalmas tározóvá duzzasztott rész, a duzzasztómú alatt lassan csordogáló régi Öreg Duna, a szigetközi szélesebb főágak, romantikus keskenyebb ágak, az alig 2-3 méteres csatornák, kissebb-nagyobb zúgók, nehezen járható, a bedőlt víz alatti és feletti fák akadályai közti küszködés, a csak a kenuban hanyatt fekve átcsúszható átereszek, a zárásokon való átemelések, a Dunával közvetlen kapcsolatban már nem lévő, mozdulatlan, kristálytiszta vizű vízililiomos holtágak, kis belső tavak mind belefértek egyetlen túrába. Különleges élmény volt az éjszakai evezés a telihold fényében.
Nagyon jó volt a hangulat, az esti főzőcskézés és utána a tűz melletti beszélgetések, nótázások. Az evezéskor az átemeléseknél, a neccesebb helyzeteknél mindíg segítettünk egymásnak
Túravezetőnk egy gyerekkorától ezen a környéken élő, szinte minden fát, bokrot, csatornát, vízimadarat, valamint a vízlépcsővel kapcsolatos balhékat jól ismerő ember, aki a környék régebbi történetével kapcsolatban is rendkívül érdekes dolgokat mesélt. A legérdekesebb történetek a lassú csurgásos összekapaszkodáskor és a fürdőzős pihenőknél jöttek elő. Sokszor egészen más információkat kaptunk a Magyarországnak egyértelműen nagy bukta vízlépcső építés leállításról, mint a hajdani sajtóból... Az a történet, hogy a kecskefarm tulajdonosát hogyan vágta haza a Tesco, megérne egy külön mesét.
Rózsa sajnos lemaradt egy akcióról. Az első napon még kissé szeles volt az idő, így nem jött ösze egy jó kis nudi fürdőzés, második nap már igen. Valaki megkérdezte a túravezetőnktől, mit szól az ilyen lökött nudis társasághoz, azt válaszolta: mindenkinek meg van a maga heppje (a hangsúlyból ítélve: a maga hülyesége). A negyedik napon már ő is letolta a gatyát.
Nagy élmény volt ez a túra, nagyon rákaptam a hangulatára, kitűnő volt a társaság is, remélem, jövőre újra találkozunk!
Üdv:
Hosszu

Fotók: B. Marcsi, Hosszú, W. Laci

25P8130249k.jpg
24P8130230k.jpg
23P8130220k.jpg
22P8130218K.jpg
21Szigetkoz+2011+216.jpg
20Szigetkoz+2011+208.jpg
19Szigetkoz+2011+183.jpg
18Szigetkoz+2011+182.jpg
17aP8120179_k.jpg
17Szigetkoz+2011+176.jpg
16bP8120177_r2.jpg
16aP8120175_kecs.jpg
16Szigetkoz+2011+167.jpg
15Szigetkoz+2011+166.jpg
14aP8120150_tok.jpg
14Szigetkoz+2011+163.jpg
13Szigetkoz+2011+161.jpg
12Szigetkoz+2011+159.jpg
11Szigetkoz+2011+156.jpg
10Szigetkoz+2011+150.jpg
09Szigetkoz+2011+148.jpg
08Szigetkoz+2011+147.jpg
06Szigetkoz+2011+087.jpg
05Szigetkoz+2011+083.jpg
04Szigetkoz+2011+052.jpg
03Szigetkoz+2011+015.jpg
02Duna2.jpg
01_P8120186.jpg
001camping.jpg
001acamping.jpg