FooldalMeztelen táncszínház
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2022


Ladjánszki Márta: UMARMUNG 2.0 Triptichon BEMUTATÓ

2022. JÚNIUS 9., CSÜTÖRTÖK, 19:30
Budapest, Bakelit MAC, Soroksári út 164.


UMARMUNG 2.0 Triptichon
Figyelem! A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében valósul meg az előadás, ahol az előadók ÉS A NÉZŐK IS VÁLLALJÁK A MEZTELENSÉGET!
Koreográfia/koncepció: Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal
Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt
Táncművészek: Dániel Attila, Györke Tímea, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia
Kosztüm: ––––
Fotódokumentáció: Árva László és L1 Egyesület
Fénytechnikus: Ladányi Tamás
Külön köszönet a műhelyezésben részt vevő szereplőknek: Barna Krisztián, Veres Flóra
Támogatók: L1 Egyesület, VARP-PA (IVF), Centrum choreografického rozvoje – SE.S.TA (CZ), EMMI, NKA Táncművészet Kollégiuma, Bakelit MAC, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió
Az előadás a Bakelit MAC aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. A projektet az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának résztámogatásával valósul meg. www.martaatwork.com // www.L1.hu // www.bmac.hu "2020. nyarán egy informális műhelymunka során az alkalmi és általam meghívott érdeklődőkből olyan előadócsapat kovácsolódott össze, akik már a 2020.08.25-ei közös témafelvetésünk és megmutatkozásunk alkalmával megfogalmazták, hogy szeretnék folytatni velem a munkát az UMARMUNG előadás kapcsán. Ezen tovább dolgozva, tisztítva a struktúrát és egyre több apróbb elemmel kiegészítve a közönséggel történő együttműködést végül 2021.04.30-án egy végleges bemutatóra kerülhetett sor a Bakelit Multi Art Center színházi terében, a ‘Táncelőadás Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében. Észrevétlenül is az alkotói és előadói gárda, akik egy alkalmi társulásként indultak neki az útnak, együttműködő csoporttá kovácsolódott és a vezetésem alatt még több érdeklődés fogalmazódott meg mindőnkben, hogy tovább kutassuk a megkezdett témát, de immár új darabbá formálva azok tapasztalatait.
Mi az, amit megtartunk?
Megtartjuk a folyamatos figyelmet és élénk egymásra nyitást, amit az előadások alkalmával volt szerencsénk többféle formában is megtapasztalni. Megtartjuk azt a koreográfusi és rendezői elvemet, amiben töltekezem a résztvevők hozta mozgásanyagból, s ezt külfönféle improvizációs és szituációs gyakorlatokon keresztül csalogatom elő a társakból. Megtartjuk a komponálás elvét, a spontán reagálás lehetőségét (akár az előadásban is), mindamellett a szigorú elvek alapján működő struktúrához ragaszkodva olyan előadást hozunk létre, amiben a kidolgozott mozgásanyagok reflektálnak az adott pillanatra, és mégsem improvizációról beszélünk már, hanem kellő odafigyeléssel létrehozott kompozícióról.
Mi az, ami új elemként szüremkedik be a munkába?
Mivel túl vagyunk egy majdnem két éves műhelyezési és ismerkedési folyamaton, alkotóként még többet tudok kérni az előadóktól. Még mélyebbre tudunk nyúlni témában, jelenlétben, partnermunkában és a nézőkkel való közreműködésben. Új helyzetgyakorlatokkal építettem ki az Umarmung 2.0 mezsgyéjét, bevonva ismét társművészeket és az élőben előadott zene továbbra is szerves részét képezi az alkotásnak. Szeretném megtalálni az egyensúlyt a ma kortárs hangzása és a múltba is révedő nosztalgikus zene megújulása között, ehhez akár instrumentális hang-jelenléteket kialakítva. Ez nagyon más, mint az Umarmung volt, hiszen ott a teljes elektronikus hangzás mellett döntöttünk és bár a zene is egy megadott stuktúra szerint, a darab dramaturgiáját figyelve gazdagodott, a mostani új kreációban szeretnék visszatérni a hangszeres, esetleg akusztikus megszólaláshoz is.
Mivel az UMARMUNG megmutatkozásaiban mindig egyértelmű támaszt adott az előadói jelenlétem az alkalmi (de most már talán mondhatom, hogy kialakult) társulásom tagjainak, ezért a műhelymunka eredményei alapján most ismét én is színpadon leszek.
Huszonnyolc éve dolgozom az előadóművészet kortárs tánc alkotói körében és nagyon nehéz kitörni egy a lehetséges támogató szervek kuratóriuma által meghatározott összeg-körből, ami meglehetősen megnehezíti a partnereim megtartását. Mégis, azok a társak, akik velem együtt hosszú távon térképzeik fel a ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ úttörő törekvését, elkötelezetten vesznek részt a munkában. Köszönöm a kitartó munkát és a figyelmet; a Bakelit MAC vezetésének, hogy biztos és korlátozás nélküli terepet biztosítanak az alkotói munkámnak és a nézőinknek pedig, hogy velünk együtt figyelik, követik ennek az új törekvésnek a kibontakozását.”
A 'Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében jött létre. Az alapötlet Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők. 2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitották a kört és bárki, aki vállalta, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást, nézőként csatlakozhatott.
Eddig bemutatott, nyilvánosan meghirdetett produkciók (a sorozatban továbbjátszásként és/vagy zártkörű előadásként is még megjelentek az alábbiak):
• 2018.09.06. Ladjánszki–Varga: LetMeC_natur
• 2019.03.28. Ladjánszki Márta: 25/45 bemutató
• 2020.11.10. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG – munkabemutató
• 2021.06.02. Aleksandar Georgiev és Dario Barreto Damas: Moonlight
• 2021.04.30. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG bemutató
• 2022.06.09. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG 2.0 bemutatóÖmagából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

Jegyek
bakelitstudio.jegy.hu/program/ladjanszki-marta-umarmung-20-135667

 

NAGY DURRANÁS!

Ladjánszki Márta-Varga Zsolt: LETMEC_NATUR és UMARMUNG 2.0 Triptichon a NaVKE 22. születésnap keretében

Bakelit MAC
Budapest, Soroksári út 159.
2022. október 11. kedd 19:00 és október 12.szerda 19:00


Az előadás a "Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel" keretében valósul meg.

A Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) 2022-ben ünnepli a 22 éves fennállását. Minden évben egy különleges eseménnyel hirdetjük a folytatást, amit idén hosszú távú partnerünkkel, Ladjánszki Mártával (táncos, koreográfus, moderntánc tanár) és munkáival ünnepelünk.

Az őszi hangulatban a "Táncest sorozat meztelen nézőkkel" rendezvénysorozat OKTÓBER 11-én (kedd) és 12-én (szerda) a Bakelit Multi Art Center befogadásában ünnepi hangulatban telik.

A rendezvény mindenki számára nyitott, aki a jegy megváltásával (a rendezvénysorozathoz hűen) vállalja, hogy meztelenül vesz részt az előadásokon.

Október 11. Kedd
19.00 Ladjánszki–Varga: LetMeC_natur
21.00 Tortabontás és kiállítás-megnyitó
[Egységes jegyár: 6.000 Ft – amiben az esti tortaszelet is már benne rejlik]
LetMeC (fotó: NaVKE_Zozo)

Október 12. Szerda
19.00 Ladjánszki Márta – együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG 2.0 Triptichon
21.00 az árverés/licitálás zárása ünnepi hangulatban és kiállítás-bontás
[Egységes jegyár: 6.000 Ft]
Fotó: Árva László_L1 Egyesület

A "Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel" keretében, a Be SpectACTIVE! Project-be ágyazva, " a Bakelit MAC aktív nézői válogatták a programba".
-az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében-
Koreográfus/koncepció: Ladjánszki Márta
Zeneszerző/zene: Varga Zsolt
Közreműködők: Ladjánszki Márta, Varga Zsolt
Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA, Derida Dance Center, Fabrik Potsdam, Műhely Alapítvány
www.martaatwork.com / www.L1.hu

LetMeC (fotó: NaVKE_Zozo)Ladjánszki Márta (20 éves koreográfusi és táncosi karrier után) 2015-ben diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán a modern táncos és próbavezető BA szakon. Fodor Antal koreográfiai órái és feladatai alapján elindult egy olyan ötlet, amit továbbvitt és megosztott a szófiai Derida Dance Center táncosaival egy két hetes rezidencia alkalmával. Azóta a darab az élő előadások alkalmával tovább gazdagodik, hiszen térre és a jelenlévő nézőkre érzékenyen reagálva bővül, alakul, frissül. Minden előadás más, mégis egy adott struktúra szerint működik.
A "Táncest sorozat meztelen nézőkkel" kapcsán az együttműködés alapötlete Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők.
2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitják a kört és bárki, aki vállalja, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást nézőként csatlakozhat.

Nézői visszhangok:

Ilyen még nem volt. Érdekes kísérlet, amit folytatni szeretnénk!

Szeretném megköszönni, hogy ott lehettem és hogy részese lehettem az előadásnak. Ezzel, ahogy tegnap mondtam, egy álmom teljesült. Még most sem tudom elhinni, hogy ezt átélhettem. Hála nektek. Fantasztikus volt.

Meztelen táncszínház Budapesten - és nem először! Ahol a nézők és a táncosok is ruhátlanok lehetnek. Az alapötlet Ladjánszki Mártától származik, akivel több mint 10 éve került kapcsolatba a Naturisták Magyarországi Szövetségének (FENHU) egyik alapító tagja, a budapesti Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE). Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők. 2018-ban egy három előadásból álló est-sorozatot indítottak el, naturista, ruhátlan nézőkkel.

A "Táncelőadások Estsorozat Meztelen nézőkkel" második állomásán, 2018. májusban láttam Budapesten Ladjánszki Márta & Varga Zsolt LetMeC című előadását. Számomra különösen érdekes volt az este, mert egy olyan változat került bemutatásra a repertoárjukból, amikor a nézők és a táncosok is meztelenek lehettek. A legjobb érzés egy naturista életében, ha ilyen különleges programra is lehetőség nyílik. Nagyon hálás vagyok Mártáéknak, hogy ezt a nem mindennapi eseményt létrehozta nekünk.

A koreográfus és táncos ezt a darabját már szűkebb szakmai textiles körben és külföldön textiles közegben is bemutatta. Mi most hatalmas sikernek könyvelhetjük el, hogy részesei lehettünk az első naturista LetMeC előadásnak.

Érdekes és bravúros, előre tervezett mozdulatsoros és élőben komponált zenei szerkezete volt a darabnak, de a színpadon történtek mégis rögtönzött cselekvéssé váltak. Olyan volt, mint amikor az ember építkezni kezd, közben ismerkedik a kövekkel, simogatja, formálja, formázza és a végén sikerül belőle várat felépíteni. Ugyanis néhány vállalkozó néző a színpadról követhette az előadást, lehetett a részese. Az előadás után beszélgetésre is nyílt lehetőség az alkotókkal. Jó volt látni az örömteli arcokat, a sikert, az érzéseket, mindenkiben mást jelent egy érintés, egy mozdulatsor látványa. S ez így a helyes, így az izgalmas. S ebben Mártáék profik, hogy kihozzák belőlünk azt, amit eddig nem is tudtunk, meztelen szereplőkké válhattunk.”

Ladjánszki Márta (H) klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén társalapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társ-koreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.

Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

A testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki másmilyen (nem csak külsőleg) és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

Varga Zsolt (H) budapesti zenész, zeneszerző, multi instrumentális hang- és mozgásművész. Emellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

LadjanszkiMarta_LetMeC_natur_foto_NaVKE_24ff_k.jpg
LadjanszkiM_VargaZs_LetMeC_nude_foto_ArvaLaszlo_L1danceFest2021_BMAC_0393k-1024x683.jpg
 

UMARMUNG

2022. március 29. kedd 19:00
Budapest, Bakelit MAC, Soroksári út 164.


Március 22-től már nem tud több jelentkezőt fogadni a Bakelit MAC, az UMARMUNG c. naturista táncszínházi előadására, teltház várható a március 29-i előadáson. Ha vki visszamondaná, csak akkor tud a NaVKE befogadni új jelentkezőket. Kérem megértéseteket!

Az előadás a "Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel" együttműködésünk keretében valósul meg.
FIGYELEM! Az előadásra a jegyváltással elfogadja, hogy az előadótérbe lépve az előadók és a nézők is meztelenek.
Mindenki így vesz részt az eseményen.
Az előadást a Bakelit MAC aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. A projektet az NKA résztámogatásával valósítjuk meg.
Koncepció/koreográfus/rendező: Ladjánszki Márta
Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt
Az alkotási folyamatban aktív résztvevő/előadó: Árva László, Dániel Attila, Gálos László, Györke Tímea, Kovács Emese, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia
További együttműködők: az előadások nézői
Külön köszönet: Béres Bíborka Janka, Erdős Balázs, Koroknai Zsolt, Kovács István, Lajti Balázs, Szemessy Kinga, Syporca Whandal
Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA Táncművészet és Imre Zoltán Program Kollégiuma, Bakelit MAC, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, NaVKE
www.martaatwork.com
Az UMARMUNG (magyarul: ölelés) felnőtteknek szóló táncszínházi előadás bemutatóját a Bakelit Multi Art Center fogadta be a 2021. Április végén a Be SpectACTive! Projekt keretében, ami program erősen koncentrál az aktív nézői attitűd kialakítására és a közönség bevonásának előmozdítására. Minden megvalósuló projekt – így a mi előadásunk is – elő kívánja mozdítani azt az elképzelést, hogy az elkészült munka erőteljesen inkluzívabb és transz-kulturálisabb céllal hozza létre a kreatív kísérleti folyamatokat. A nézők közösségei aktívan vesznek részt a hajlandóság és érdeklődés kifejezésében, és a művészi produkció új módszereinek kipróbálásában.
Az UMARMUNG alkotói folyamata és előadása kiemelten foglalkozik a fenti témával, és dolgozik együtt a nézőkkel egy olyan térben, ahol a hagyományos nézői és előadói szerepek fokozatosan eltűnnek; s a közösen alkotott térben minden néző előadóvá és minden előadó nézővé is válik.
Az emberi testek megmozdulnak, s minden mozzanat potenciális, megkomponált része lesz az előadásnak.

Ladjánszki Marta klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmanyait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén alapíója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társkoreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.
Alkotó-művészként kortars tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.
Ömagából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

Szünetel az online jegyváltás is: https://www.jegy.hu/program/ladjanszki-marta-umarmung-131327