FooldalCanoe Tour
Magyar    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2007


Májusi Vízitúránk

a Bodrog-ártéren (2007. május 11-13.)

Ajánljuk:

Bodrog-ártér
(Umann Kornél: Tippek vízitúrázóknak)

A Tokaj-Bodrogzug árteret általában a tavaszi hóolvadáskor, a tavaszi esőzések idején önti el a víz. Ha sok a víz, az egész ártér vízben áll, ilyenkor toronyiránt lehet evezni bárhol, nyilván ilyenkor nehezebb száraz táborhelyet találni, ha kevés a víz - ez volt a helyzet az utóbbi néhány évben - akkor csak a kis csatornák, esetleg a mélyebben fekvő részek vannak csak elöntve. Az egész terület kis csatornák, tavacskák és tengerek kusza szövevénye.

Az ártéri vízitúrák ideális időpontja április vége, május eleje. Korábban hideg van, később a csatornák járhatatlanná válnak a fenékről felnövő vízinövényzet miatt. A csatornák csak kenuval, kajakkal járhatóak (vagy még úgy sem) Májusi hétvégeken százak túráznak. Tapasztalataim szerint három-négy nagy induló-táborhely van (bocs, ez nem a reklám helye, egyiknek sem vagyok képviselője, abszolút szubjektív tapasztalat):

A túrák általában úgy néznek ki, hogy az ember beevez egy csatornába, amikor elakad, akkor vagy talál egy gátat, amin átemelve a hajót, a túloldalon egy másik csatorna folytatódik, vagy nem, akkor visszafordul. Egy-egy csatorna 2-5 méter széles, 20 cm-3 méter mély szokott lenni, rengeteg kanyarral, benyúló fával, ággal, bozóttal - a kormányos orrvérzésig gyakorolhatja a kormányzást. Az átemelések általában füves gátak szoktak lenni (5-20 méter össz cipelési hossz), két perc alatt át lehet húzni még egy megrakott hajót is, legfeljebb arra kell várni, hogy a másik negyven hajó átemeljen. Ami az egyik héten / évben járható út, a másik héten nem biztos, hogy az.

Néhány túra, amiket mi megcsináltunk, közepesen kripli társasággal (néha a fél hajó gyerek volt). Tegyük fel, hogy a túrák a Bodrog torkolattól indulnak:

a.. Zsaró-vízitelep - Nagy-tó - Bodgány-tó - Bodrog 7.3 fkm és vissza: ez kb. 16 km, 2-3 átemelés van benne vízállástól függően, a Nagy-tónak a Bodgány-tó felé induló leágazását erősen figyelni kell. Ha visszafelé jön az ember, a Bodrogról a Bogdány-tóhoz vezető csatornát nagyon nehéz észrevenni.

b.. az előző változata: a Nagy-tavon végigevez az ember és Észak felé Bodrogkisfalud felé megpróbál áttörni. Nekünk 1997-ben ez nem sikerült, mert alacsony volt a víz, kb. 500-600 méter hiányzott a Bodrogig, amikor meghátráltunk. Úgy viszont nagy szívás volt visszamenni ugyanazon az úton.

c.. Zsaró-vízitelep - Deák-ér - Zalkod - Holt-Bodrog Viss mellett - Bodrog 24.3 fkm és vissza: ez kb. 45 km, ha nem téved el sehol az ember. Láttunk két kajakos fiút, akik megcsinálták egy nap alatt. 3-4 átemelés van benne. A Zsaró utáni részen, ha nagy a víz, rengeteg kanyart le lehet vágni, csak utána nehéz visszatalálni az ?útra?. Mi gyerekekkel Zalkodig jutottunk, onnan visszafordultunk ugyanazon az útvonalon.

d.. az előző változata: csak őrülteknek ajánlott. Zalkodon az ember hóna alá kapja a hajóját és pléhpofával elsétál a Tiszáig, majd ott hazaevez. Ez egy 2 km-es séta. A társaságból nálunk megcsinálta valaki.

e.. helyi öreg cápák szerint magas víznél a Kapitány-érről is át lehet keveregni a Deák-érre. Egyébként tökmindegy, hogy merre megy az ember, mindenfelé gyönyörű, mindenhol van víz, csak az a lényeg, hogy az ember megtalálja az egyik bejáratot, aztán irány a waterworld!

Vízitúra a Bodrog-ártéren
forrás: Dr. Egri Kiss Tibor, Természetbarát Híradó 1996. május

A Bodrog-ártér Tokajtól északra Olaszliszka - Bodrogkeresztúr - Zalkod - Viss között terül el. E Velencei-tó nagyságú területet víz önti el a tavaszi áradásokon rendszerint, és ritkán nyáron is a Tisza áradásakor. Területén állandóan van 9 nagyobb tó (holtág), ezeket 3 hosszabb csatorna köti össze. Kis víz esetén is járhatók, ám nyáron a vízinövényzet elburjánzása után igen nehezen, vagy nem evezhetők. Számtalan mocsaras, ingoványos területen igen sok és sokféle vízimadár él és költ. Van itt nagykócsag, bakcsó, bölömbika, szürke-, vörös-gém, sirály, szerkő, még kárókatona is. Vízi és mocsári növényzet terem nagy tömegben. Szépek a 15-20 cm-es fehér tündérrózsák, a sárga vízitök, a sárga nőszirom, a mocsári gólyahír és a tavaszi tőzike. Júniusra már úgy elszaporodnak, különösen a kolokán, hogy az evezést is lehetetlenné teszik. Néhány mocsári tölgy, sok nyár- és fűzfa díszíti a területet. A vizes mocsaras területre jellemző állat- és rovarvilág is fejlett. Ebből is kitűnik, hogy igen sok a szúnyog és a sulyom szúrós termése még a vékony cipőt is átszúrja! Ezt a csodálatos, ritkán látható vízivilágot a Tokaji-hegy és a Zempléni-hegység panorámája ékesíti. A tájékozódást a térképen kívül a Tokaji-hegy a tetején a TV adóval, a Bodrogkeresztúri-kőbánya és az olaszliszkai szögletes templomtorony segíti.

Az egész terület a TOKAJ-BODROGZUGI TÁJVÉDELMI KÖRZET-hez tartozik, ezért itt halászni, vadászni, rovart, növényt, állatokat gyűjteni, virágot szedni, szemetelni tilos. Nagy víz esetén (pl. tavasszal) toronyiránt evezhetünk a fák és az erdők között bármilyen vízijárművel. A nagy nyílt vízfelületeken szél esetén jelentős hullámzással számoljunk. Igaz, hogy kezdő vízitúrázóknak is nyugodtan ajánlható, azért néhány borulásról tudok!

Kis víz esetén is evezhetünk 3 csatornában:

1.. Zsaró-ér (Deák-ér, vagy Disznó-ér, vagy Határ-ér). Zalkod felett Bodrogzugi 1 fő- csatornának is hívják. ZSARÓ-zsilip - Csónakhordó-köz 2 - (jobbra)/ -ZALKOD 5 - Közép-rét 9 - Vencsellői-legelői Holt-Bodrog zsilipje 10 - Bodrog folyó 24 fkm táblája 12-km és 7 átemelés. Térképpel könnyen követhető könnyű vízitúra.

2.. Zsaró zsilip - Csónakhordó-köz 2 - (egyenesen észak felé) erdő 4 - Longi-ér 5 - (jobbra) Sáros-tó 6 - Fekete-tó 8 - Bodrogzugi 2. - főcsatorna - Dalambos 10 - Bodrog-folyó 22 fkm-nél 11 km. 9 átemelés miatt kissé nehéz útvonal A tájékozódás szintén nehéz, tapasztalatot és helyismeretet igényel.

3. Zsaró zsilip - (800 m után balra) -Nagy-tó 2 - Bogdány-tó - 3 - Bodrog-folyó 7,5 fkm-nél Bodrogkeresztúrral szemben 4 km. Könnyű, rövid útvonal, 3 átemelés. Közepes víznél a legnehezebb a túrázás, mert a csatornákat nehéz követni és időnként a sekély vízben a csónakot húzni kell pár száz métert. Természetesen ilyenkor is igen érdekes és élvezetes lehet a túra. Zalkodon könnyű kikötni, a bolt és a kocsma is közel van a vízhez. Viss már jóval nehezebben elérhető.

A fenti rendkívül érdekes terület bejárására minden évben május elején túrát szervez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tb. A túrán bárki részt vehet, kezdők is jöhetnek. A felszerelésről mindenki maga gondoskodik. Az átemelések miatt a könnyű hajó az előnyösebb. A túrára célszerű hozni Zemplén hegység dél térképet, útikalauzt. Mocsári és vízinövények, valamint Európa madarai könyveket, iránytűt, távcsövet, napolajat, szúnyogriasztót.

Az úszni nem tudóknak mentőmellény kell!

111a.jpg
096a.jpg
079a.jpg
069a.jpg
067a.jpg
059a.jpg
052a.jpg
038a.jpg
033a.jpg