FooldalVízitúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2020


Kenutúra a Csallóközben, a Kis-Dunán

2020. júl. 27. hétfő-júl. 31. péntek
(5 nap/4 éjszaka)


A Kis-Duna vízitúra leírása

Pozsony alatt a Duna medréből balra ágazik ki a Kis-Duna, amely a Csalló-köz északi határfolyója. A jellegzetes alföldi folyó erdők, ligetek között, régmúltat idéző vízimalmok mellett, magyarlakta kis községeket érintve kanyarog és Gutaánál (Kolarovo) egyesül a Vággal. A folyó 15-100 m közötti szélességben változik. Rengeteg kanyar, bedőlt fák, szigetek, időnként felgyorsuló szakaszok jellemzik, amelyek nem veszélyesek, de azért oda kell figyelni.
A folyón két kisebb zsilip is van, ahol át kell emelni. (Mi az első átemelést kihagyjuk, mert vagy közvetlenül az első zsiliptől, vagy alatta 2-3 fkm-rel indulunk.) A felső és középső rész kavicsos, alsó néhány fkm inkább már iszapos, de eddig mi már nem megyünk le.
A táborhelyeken a büféket, kempingeket, a "véletlenül" utunkba eső kocsmákat szinte mindenütt magyarok üzemeltetik, a folyó menti falvakban döntően magyarok laknak. Főleg rablóhalakra jó horgászási lehetőség kínálkozik, ezért aki szeret horgászni, annak érdemes próbálkozni. Engedély (nem) szükséges!

Odautazás: telekocsikkal. Jelezd, ha utas vagy autós segítő lennél. Utiköltség, autók tárolásának költsége a söfőrrel történt megállapodás szerint szétosztandó.

Programtervezet

1. nap 2020. július 27. (hétfő)
Találkozó: 1. táborhelv Vők (Vlky):
A vőki találkahely koordinátái: 48.16046 17.35664
A táborhely a falu szélén a helyi focipálya mellett elhaladva egy kis sziget fölött (a szigetre egy kis gyaloghíd vezet) híd előtt a jobb parton van (nomád)
A tábortól kb. 400-500 m-re a falu szélén vendéglátó egység élelmiszerbolt található.
Találkozás időpontja: 12:00 órától – a megbeszéltek szerint
Érkezéstől függően délután igény szerint: oktatás, gyakorlás, ráhangoló evezés.

2. nap 2020. július 28. (kedd)
I. szakasz: Vők (Vlky) 98 fkm - Jóka (Jelka) -73 fkm
2. táborhely Jóka: A 73-72 fkm között bal part vízimalom mellett. Jó táborhely, WC, mosdó, ivóvíz, étterem, jó strandolási lehetőség. A falu viszonylag közel, ahol bolt, pékség van.

3. nap 2020. július 29. (szerda)
II. szakasz: Jóka (Jelka) 73 fkm - Tallós (Tomasikovo) 48 fkm
Kb: 49-48 fkm között zsilip. Már messziről látszik, előtte csatorna jellegű a folyó és balról egy másik csatorna ágazik be. Átemelés bal parton.
3. táborhelv Tallós: A zsilip után kb egy fkm-re (48-47 fkm között) a tallósi műemlék vízimalom található, mellette jó táborhely és jó strandolási lehetőség. (nomád, de vendéglátó egység működik?) A falu kb. 3 km, ahol jó élelmiszerbolt van.

4. nap 2020. július 30. (csütörtök)
III. szakasz: Tallós (Tomasikovo) 48 fkm - Nyárasd (Topolniky) 20 fkm+2 fkm felevezés
4. táborhely Nyárasd: A 20-19 fkm között jobbról betorkollik egy kristálytiszta vizű kis folyó (Tőkési-ág) A torkolatnál jó nomád táborhely. Természetvédelmi terület lett, így az utóbbi időben nem engedik az ottani táborozást, ezért fel kell evezni a Tőkési-ágon kb. 2 fkm-t, ahol bal kéz felől (Tőkési ág jobb partján) camping, közvetlen mellette termálvizes strand. Érvényes strandbelépővel éjszakai fürdőzésre is van ehetőség, Nyárasd kb. 1,5-2 km, ahol bolt, étterem stb.

5. nap 2020. július 31. (péntek)
Délelőtt: Evezés a Tőkési-ágon és/vagy strandolás. Érdemes leevezni a Kis-Duna-Tőkési-ág torkolatig, ahol nem nagyon vannak textilesek.
Délután: hazautazás.

Megjegyzés:
1. A túra akár kisgyermekes családoknak is tökéletes, mert a víz majdnem minden táborhelyen olyan sekély, hogy a gyerekeknek is alkalmas pancsolni. A táborhelyek általában nem zsúfoltak, a falvakban az alapvető élelmiszerek jól beszerezhetők. Az élelmiszer árak nagyjából megegyeznek az itthoni bolti árakkal, a büfék, kocsmák, éttermek árai pedig olcsóbbak.
2. A táborhelyek a csoport igényeitől, időjárástól, vízállástól függően módosulhatnak.
3. Egy kenuba 3 fő ülhet.

Költségek:

Részvételi költség: (létszámtól függően picit változhat, az alábbi árak 18 fő alatti létszámra vonatkoznak)
9.000 Ft/fő (tagsági nélkül)
8.500 Ft/fő (Társegyesületi tagoknak)
8.000 Ft/fő (NaVKE tagoknak)
Az ár tartalmazza: túraszervezés költségeit, túraeszközök, főzőfelszerelés bérleti díját, csomagszállítást, a táborhely melletti faluba való napi egyszeri anyagbeszerző utat.

További költségek:

Fizetős táborhely esetén szállásdíj
Vők– ingyenes
Jóka: ~ 4 Eu/sátor
Tallós - ingyenes (?) Bejáráskor nem találtunk ott senkit, de úgy néz ki, hogy ingyenes.
Nyárasd: sátorban alvók számától függően 6-8 Eu/fő + 6 Eu strandbelépő (opció) + gk. parkolás 3 Eu/nap

Bográcsozás vacsoráinak költsége (ezt a napi vásárlások után szétosztjuk), néhány ezer Ft/fő

Kérjük hozzál magaddal megfelelő összegű készpénzt, aprópénzt (10-20 ezer forint ill. eurós pénznemben is) erre az 5 napra!

Sofőrök szállítása:
Vők - Nyárasd oda-vissza ~120 km. (egy fuvar 12.000 Ft)
Az eddigi tapasztalatok alapján a sofőrök szállítása 2-2,5 órát vesz igénybe!!! Az elmúlt közös túráink gyakorlatából kiindulva olyan még nem volt, hogy valamennyi kocsi a kora esti órákban (18.00 óráig) megérkezzen a táborhelyre, így a sofőrök szállítását mindig egy esti és egy kora reggeli fordulóval kellett megoldani. Szinte biztos vagyok benne, hogy most is így lesz. ? Ez nem gond, csak úgy kell megszervezni az érkezést, hogy este és reggel is max. 4-4 sofőrt tudunk szállítani.
Esti fuvar: legkésőbb 18.00 óra
Reggeli fuvar legkésőbb 7.00 óra

Jelentkezni kizárólag naturistáknak.
Bográcsozunk. Saját sátor kell. Cuccokat kísérő kocsi szállítja, a kenuban csak a napi elemózsiára van szükség.
Kis hordó, kis zárható műanyag zsákocska telefonnak, fényképezőgépnek, száraz utcai pólódnak. Ha tudsz kormányozni, jelentkezéskor írd meg. Ha szeretnél résztvenni vagy tudsz önállóan főzni a 15-20 fős csapatnak azt is írd meg.

Regisztráció, névszerinti jelentkezés, bővebb infók: navke@navke.hu

Jelentkezési határidő: 2020. július 14.
Részvételidíj előlegének (5000 Ft) utalási határideje: 2020. július 14. kedd 12:00

Lemondás esetén:
- ha hozol magad helyett utast, átírható a befizetés neki,
- egyéb esetben a létszámtól függően tudjuk csak visszafizetni vagy egyéb programra átvezetni.

Bankszámlaszámunk: Fókusz Takarékszövetkezet 51700265-11129053-00000000

Levelezési listán megjelent beszámolók a vízitúra után

1. nap.
Nagyon jó hangulatú vízitúrán vettünk részt. Klassz ötlete volt Palinak, hogy menjünk egy kisbusszal, a budapestiek éppen megtöltötték a buszt és így már az odafele úton ráhangolódtunk a másnapi evezésre. Kettő körül indultuk Pestről. A vőki szálláson már vártak bennünket fél 6-kor a tatabányai és szegedi útitársaink és így együtt választottuk ki a sátraknak a terepet a folyóval szemközti oldalon. A fiúk aztán a kenukat szállító autóval, Lajos vezetésével elvitték a kocsikat a parkolóba, a nyárasdi kempingbe, ahol a vízitúránk majd véget ér és ahonnan majd hazaindulhatunk. Árpi ott várta őket, mert neki még du. valami dolga akadt Tatabányán és nem tudott volna eljutni időben a sátrazós helyünkre. Míg a fiúk autóztak, mi felvertük sátrainkat, egyesek bementek a faluba gyalog egy jó kis csapolt sörre. Az utazás fáradalmai hamar a földszinti ágyikóinkba szólítottak, egy rövid vacsi, otthoni szendvics és sörözés után.

2.nap
Pali kiadta a parancsot, hogy fél 10-kor indulunk. Volt aki már reggel 6-kor felébredt és kávézott, reggelizett. Én még 7-ig hallgattam a sátramból a madarak énekét, sátram éppen az erdőszéli fa alatt volt és sok énekesmadár dalolt ott nekem. Az első napi szakasz elég nehézkesen indult, a 25 fkm alatt 2 borulás történt, s mivel én a túravezető kenujában ültem, mindig mentünk is menteni őket. Pali nagyon jól és határozottan tette a dolgát, biztonságban éreztem magamat. Volt egy harmadik eset is, amikor egy örvényben egy bedőlt fa mellől nagy nehezen tudtak csak továbbhaladni az egyik kenuval, míg én majdnem szívinfarktust kaptam, mert oda Pali egyedül ment a part menti szárazföldön, mert csak ott lehetett megközelíteni azt a helyet. Engem egyedül hagyott. De biztonságba helyezett, kikötött egy fához. ott vártam rá, míg visszajött. De szerencsére nem történt újabb borulás és a nap további részében már békésen eveztünk, két helyszínen kikötöttünk és ebédeltünk, fürdőztünk. Közben a parton rátaláltunk egy kocsmára, ahol megálltunk 4 óra tájban egy korsó hideg csapolt Arany fácánra. Elrémisztett az egyik vendég, hogy az esti szállásunkig még 4 órát kell evezni. De nem volt igaza -vagy mi voltunk gyorsak-, mert 6 előtt már odaértünk. Lajos várt bennünket ismét a jókai táborhelyen, ahol a legvégében foglalt nekünk szuper helyet, elkülönülve a többiektől és nudizhattunk is kedvünkre a bográcsozás alatt. Ezen az esten Ica főzött nekünk, gombás, ragus spagettit. Nagyon finom volt, repetázhattunk is. Közben Eszterrel főzésre előkészítettünk a kukoricát is a 2. bográcsba. Vacsi után ebből is lehetett enni, de inkább másnap az evezés közben ettük meg. Vihar készülődött, előtte egy gyors fürdés a Dunában is belefért. Mónika jó előrejelzést adott, s igaza lett. Egész éjjel esett, de mire felébredtünk már nyoma sem volt az esőnek. Meleg éjszaka volt, meztelenül lehetett aludni egy vékony hálózsákban.

3. nap.
Reggel megtudtuk, hogy Tóni megkérte Lajost, hogy vigye el Dunaszerdahelyre az autóval, mert nem akar velünk maradni a későbbiekben, hazavonatozik. Kellemetlen dolog ez, ha valaki így dönt. Tóninak ez már a 2. ilyen esete, a Szigetközben is otthagyta a csapatot. Átszerveztük a kormányosokat, mert Tóni kormányos volt az egyik hajóban. Így most 2 db két személyes kenu volt és 3 db 3 személyes. Reggel odajött a táborhely pénztárnoka és kifizettette velünk a sátrak után járó díjat, sátranként 4 eurót. Közben még a szépapjáról is mesélt nekünk, aki még a nagy Magyarországon élt... Aztán bementünk vásárolni néhány dolgot a faluba, majd reggeli után elindultunk evezni. Kellemes borongós idő volt délelőtt, nem volt olyan tűző napsütés mint előző napokban. De ezen a 2. szakaszán a Kis-Dunának nem volt sok szép és kényelmes pocolós part, így elég nehezen tudtunk kikötni, mert vagy térdig iszapos területet leltünk, ahol nem tudtunk fürödni, vagy sok magánház volt a parton, nyaralók, ahol megint csak nem lehetett. A Madarásznál persze megálltunk egy kicsit sörözni, de én egy jégkrémre vágytam inkább. Délutánra nagyon elfáradtam, a hátam bal fele rettenetesen elkezdett fájni, Pali szerencsére sokat evezett helyettem is, nem maradtunk így le a többiektől. Este Tamara sokunkat meg is masszírozott, mert kinek a válla, háta dereka vagy a nyaka görcsölt be. Szomorú volt ezt látni, mert ilyen azért 15 éve még nem volt, de egyre gyakoribb lett, sokat panaszkodtunk. Öregszünk. Pedig Ica a 2. napon még reggeli tornát is tartott az érdeklődőknek. Esti táborhelyünk a tallósi vízimalom mellett volt, a legvégében, ahol szintén csak magunkban lehettünk illetve pár szúnyog is került a közelünkbe. Marcsi és Tibi főzött nekünk nagyon finom sertéspörköltet, főtt krumplival és sós-vizes ubit is kaptunk. Ez a legszebb táborhely szerintem. Gyönyörű fűzfák a part mellett, fürdéshez pedig lépcsős lejáró a Dunához és beton, raklap is odatéve, hogy tiszta lábbal érkezhessünk ki. Szuper érzés volt ismét tisztán ágyba bújni és Tamarának hála jót is aludtam, semmi hátfájásom nem volt.

4. nap
A toalettünk itt az emeleti kukoricásban volt, mellette egy mező ahol óriási nyulak ugrándoztak. A folyóparton mindenféle növények virágoztak, sárgák, kékek, lilák. Készítettem is egy virágcsokrot, lefotóztam és elküldtem lányomnak. Aznap volt a névnapja. Árpi és Marcsi ismét korán keltek, forró víz a csokis italomhoz ismét időben felszolgálva. Pár dologért Árpi ismét bement a faluba Lajossal. Aztán megzavarták nyugalmunkat a fűnyírók, míg mi sátrat bontottunk, ők hangosan dolgoztak. Így mi is gyorsabb tempóra kapcsoltunk és már fél órával a szokott idő előtt útra készek is lettünk. Nagyon szép volt ma a folyó és a part menti fák, sások, nádasok és rengeteg vízitök. Madarak is voltak. Kócsagok, héják és szürke gémek. GabIca néha rászólt a hangosan beszélőkre, hogy legyenek 10 percre néha csendben, figyeljenek és hallgassák a madarakat. Örömükben a madarak a csendben még énekeltek is nekünk. Szép volt nagyon ez a szakasz, bár ismét csak 2x tudtunk kikötni, de az egyik elhagyott horgászstégnél szuper ebédlő asztalunk is volt és olyan alacsony a Duna, hogy majdnem át lehetett gyalogolni a folyó túlsó partjára. Nagyon jókat pancsoltunk ma. Ezen a napon készült csoportképünk is. Pozsonyeperjesen is megálltunk, begyalogoltunk a faluba egy sörre és ittunk egy korsó hideg és finom csapolt 73-ast. Ma volt az átemelés a zsilipnél, ahol az egyik ott lakótól vettünk dobozos pincehideg söröket, mert már alig bírtuk a tűző napot. Nagyon meleg volt ma is. Ezen a napon a Tőkési-ági termálfolyón is áthaladtunk 2 km-t felfelé evezve. 12 éve ez még nem volt természetvédelmi terület és nagyon jó nomád táborhelyünk volt itt előtte a torkolatnál, 2 napon át, amikor az eső miatt nem tudtunk tovább evezni. Most csak láttuk, ahogy a sok textiles ott strandol és fürdik. A 20-19 fkm között jobbról betorkolló kristálytiszta vizű kis folyó viszont csodálatos. Láttuk a halakat, a kagylókat a hódokat a hínárok közt. Szóval én nem bántam, hogy itt is evezhettünk, bár rém fárasztó volt az elhajló szembefordult hínárok közt lapátolni az alig egy méteres vízben. A kenukat itt elég bonyolult módon tudtuk csak kiemelni a végén, illetve a fiúk megemelték és bevitték a nyárasdi kempingbe. Ez a hely fizetős textiles kemping volt. Lajos itt is az utolsó sorban foglalt nekünk sátorhelyeket és ismét magunkban lehettünk. Vacsira Mónika lecsót készített nekünk (finomat, tojásos, tarhonyás, kolbászos verzióban). Én intéztem a szállás kifizetését, a pénzek összeszedését. Nem volt egyszerű, mert mindig elkóboroltak az emberek. :) 3.5 euró volt személyenként plusz a sátor 3.5 euró. Kocsi parkolásért napi 3 eurót kértek. Nagyon tiszta, szép helyen éjszakáztunk, volt még konyha is a kempingben ahol szépen el tudtunk mosogatni vacsi után Mónikával. Ma sokáig fent voltunk, zargattuk és füstöltük a szúnyogokat és megittunk minden hideg italt ami még a hűtőnkben maradt.

5. nap
Sok volt a lecsó, reggelire is ehettünk belőle, de inkább ebédre tettük félre a bográcsot egy hűvös fa alá, lefedve. Összecsomagoltunk mindent, behelyeztük a buszba és indultunk a termálfürdőbe. Ez épp a kemping mellett volt s nagyon jó meleg vize van. Egy nagyon meleg és egy hűvösebb. Én 1x-1x kipróbáltam mindegyiket, de inkább egy szomorúfűz alá feküdtem pihenni. Természetesen egy közös sörözés ismét kijárt mindenkinek, bár én itt inkább egy jó hideg hosszúlépést kértem, rizlingből. Aztán visszamentünk a kempingbe és megebédeltünk, elfogyott végre a lecsó is. Jól laktunk nagyon. A 3 napi vacsora plusz a lecsó 2x, mindösszesen 2730 Ft-os áron jött ki. Igazán baráti.:) Fél 3-kor aztán elbúcsúztunk egymástól és véget ért a csallóközi evezésünk. Remélem Lajossal is találkozunk még, jó volt újra látni őt is sok évi kihagyás után. Tibiék már korábban elmentek, ők nem is jöttek be a fürdőbe. Mi buszosok még megálltunk Komáromba fagyizni. Nem ismertük a helyet, a jó fagyizót a városban, de rendőrséggel szemben találtunk egyet, és nem bántuk meg. Hatalmas adagokat kaptunk. Viszonylag korán hazaértünk, én az utolsó előtti állomása voltam a busznak, fél 7 körül már becuccoltam a lakásba.

Megbeszéltük, hogy jövőre a Tiszára megyünk evezni, addig kipihenjük a fáradalmainkat és biztatjuk a fiatalokat, hogy evezzenek ők is velünk, mert később egyre nehezebb lesz és ez valami csodálatos élmény. A társaság remek volt, bár hiányoztak a gitárosaink, Laca és Karcsi. Így csak Pali esti népdalaival ringattuk magunkat álomra. Köszönöm Gabicának, hogy olyan sokat fotózott és szinte minden mozzanatát megörökítette a túrának. Nem is tudtam kevés képet ideválogatni, annyira szép emlék mindegyik.
Rózsa

Fotók: GabIca és Rózsa

IMG_20200731_153534fff.jpg
IMG_20200731_153521fagyi.jpg
IMG_20200731_114358nx.jpg
IMG_20200731_113744nyttt.jpg
IMG_20200731_111136nyt.jpg
IMG_20200731_110900nytt.jpg
IMG_20200730_152054h.jpg
IMG_20200730_151235h.jpg
IMG_20200730_112248h.jpg
IMG_20200730_112218fbh.jpg
IMG_20200729_205057bb.jpg
IMG_20200729_204054bb.jpg
IMG_20200729_202910h.jpg
IMG_20200729_201655bb.jpg
IMG_20200729_195751bb.jpg
IMG_20200729_195728h.jpg
IMG_20200729_191215h.jpg
IMG_20200729_191140bb.jpg
IMG_20200728_203635h.jpg
IMG_20200728_202738h.jpg
IMG_20200728_202355h.jpg
IMG_20200728_202320h.jpg
IMG_20200728_200313h.jpg
IMG_20200728_193450fbh.jpg
IMG_20200728_160036fbh.jpg
IMG_20200728_154814h.jpg
IMG_0520mh.jpg
IMG_0518bb.jpg
IMG_0509mh.jpg
IMG_0497mh.jpg
IMG_0487bb.jpg
IMG_0485h.jpg
IMG_0482mh.jpg
IMG_0476bb.jpg
IMG_0462bb.jpg
IMG_0458bb.jpg
IMG_0454bb.jpg
IMG_0452bb.jpg
IMG_0446bb.jpg
DSC04603h.jpg
DSC04593h.jpg
DSC04586h.jpg
DSC04583h.jpg
DSC04579h.jpg
DSC04578h.jpg
DSC04563h.jpg
DSC04552fbh.jpg
DSC04549fbh.jpg
DSC04538h.jpg
DSC04534fbh.jpg
DSC04522h.jpg
DSC04520fbh.jpg
DSC04502fbhh.jpg
DSC04493fbh.jpg
DSC04486h.jpg
DSC04479h.jpg
DSC04475h.jpg
DSC04468h.jpg
DSC04464h.jpg
DSC04463h.jpg
DSC04459h.jpg
DSC04454h.jpg
DSC04452h.jpg
DSC04448h.jpg
DSC04447h.jpg
DSC04445h.jpg
DSC04443h.jpg
DSC04441h.jpg
DSC04434h.jpg