FooldalNaturista Borkóstoló
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2020


17. Naturista borkóstoló, a magyar szőlőfajtákból


Akácliget, 2020. júl. 4. szombat 18:00
A borbemutatót Rózsa tartotta.


Borsor:
Koch: Irsai Olivér, 2019
Borbély: Rózsakő, 2018
Borbély: Kéknyelű, 2018
Balla Géza: Nagyarádi fehér, 2018
Eredet: Kékfrankos rozé, 2019
Tóth Ferenc: Kadarka siller, 2018
Balla Géza: Fekete leányka, 2018
BB: Irsai Olivér-Zenit (édes) 2019

Hozzájárulás (apró harapnivalók, pogácsák, almák, sajtok, falatkák, borkorcsolyák...)
A 8x0,5 dl borra az egyesület vendégei voltatok.
A szőlőfajták ismertetése után, a borokat vakteszt formájában kellett kitalálni. Kicsit játszottunk is. A legjobb helyes megfejtés (7 pont) Tónié volt, aki jutalmul a másnapi Táncelődaáson ingyen belépőt nyert. Gratulálunk!

Kivonat a levelezési listákon megjelent írásokból:
Az Akácliget-i ottalvásos hétvége ezúttal azért volt különleges számomra, mert a borkostoló programon kiváló fehér-, rozé-, siller- és desszert borokat ihattunk és csak egy vörös bor volt a nyolc darabos borsorban (azokat én annyira nem csípem). Másrészt az esti diszkó alatt olyan sok szép lánnyal táncolhattam együtt, hogy szinte megfiatalodtam, másrészt Hagymabáró igazán kiváló DJ volt.
GabIca

1 kissé késve írok.Én most voltam ott előszőr.Tetszett. Habár a szúnyogok száma 1 kissé sok volt.Később tudtam meg hogy ez országos probléma.A rendelt kajával kapcsolatban eddig azt hittem csak én vagyok elégedetlen.Ez volt az első borkostolóm.Nagyon tetszett de leginkább nem az első hely miatt. Jó lettt volna 1 kis esti bográcsozás.Én hangulatosnak tartom. Én voltam a kevés sátrazó egyike.Jő volt a friss levegőn és jó volt sok naturistával találkozni.
Sz. Tóni

Ez volt életem első borkóstolója! Olyan finom borokat hoztál, hogy nehezen tudtam választani olyat, amit ne innék szívesen gyakrabban. Két kedvencem azért akadt ezek közül, mégpedig az első és az utolsó. És nem tudtam akkor, hogy mit kóstolunk, de mindkét bor az Irsai Olivér szőlőből készült. A többi is nagyon finom volt, de valahogy ez a két bor a számomra kiemelkedett a sorból. Köszönöm az élményt és a szakértelmet, amit jócskán mértél a borok mellé! :) Azt sejtem, hogy minden borkóstolón a hangulat az idő múlásával arányosan fokozódik, ahogyan az alkoholmennyiség, és a borok testessége adja. Nekem nem kell alkohol ahhoz, hogy jól érezzem magam, jó kedvem legyen, de ezekkel a finom csemegékkel csak nemesebb és szórakoztatóbb lett az este ott, a hangulatos teraszon, miközben a nap is szépen lement.
Tike

Ez volt lent veletek, Akácligeten életem első borkóstolója. Jól sikerült. Kifejezetten hangulatos,érdekes volt a borok felvezetése, a hozzájuk fűzhető információk tőled Rózsa. Adott egy kis intellektuális bájt a borok kóstolgatásának, úgyhogy köszönet érte neked! Lehet hogy a jövőben is szívesen részt vennék hasonlón. Igen, nagyon jó volt utáni bulizni, már hiányzott nagyon. Nekem is az első bor maradt meg, amit szívesen választanék magamnak :) Remek hétvége volt.
G. Péter

Fantasztikusan szép időnk volt ezen a hétvégén, mindhárom programunknak kedvezett amit itt terveztünk Akácligeten. Kiváló helyszínéül szolgált ezekhez a Vendégház és a házigazda segítőkészsége is. Ilyen sokan még itt nem is vettetek részt borkóstolón, sok  tagunk is először jött el, de voltak tagságival nem rendelkező újak is. Közülük kiemelném B. Lacit, aki férfi létére hihetetlenül nagy segítség volt a konyhában, valahogy mindig ott termett mellettem és kérdezte, segíthet-e, én meg éppen arra gondoltam, kit is kérjek meg, hogy vigyen ki még egy asztalt, vagy tegyen több széket. A végén, amikor már túl voltunk a 8 féle boron, és az elpakolás következett ő megint csak magától elkezdte behordani a konyhába a tányérokat. Erika is nagyon sokat segített elmosogatni de még Tamarát is bevonta.  Kedves volt tőletek, hogy többen a navkés borcsomagon felül még hoztatok ráadást, Erika és Laci pl., akik nagy meglepetésemre, mintha már tudták volna, hogy most a magyar kincseinkről lesz szó és este a magyar borfajtákról fogok beszélni (pedig ezt csak előző nap találtam ki én is), erre ők ebédnél egy saját maguk által hozott villányi ZENITTEL kínálták  a társaságot. Mintha összebeszéltünk volna. A borkóstoló után pedig egy kellemes Vylyan rozét is kaptunk tőlük.  H. Tibor is kedveskedett a résztvevőknek egy üveg Törley száraz pezsgővel (amit még délután a medencében megittunk) és még egy Csordás-Fodor furminttal is az est folyamán. Szóval nekik külön köszönet és azoknak is akik még mindenféle egyéb sütikkel vagy csak vmi welcome drinkkel üdvözölték a csapatot.
Rózsa

Fotók: Zozó

P7045750_dxoht.jpg
P7045750_dxohh.jpg
P7045746_dxohh.jpg
P7045746_dxoh.jpg
P7045745_dxoh.jpg
P7045743_dxoh.jpg
P7045742_dxoh.jpg
P7045741_dxohhh.jpg
P7045740_dxohh.jpg
P7045740_dxoh.jpg
P7045739_dxoh.jpg
P7045737_dxoh.jpg
P7045734_dxoh.jpg
P7045733_dxoh.jpg
P7045731_dxoh.jpg
P7045730_dxoh.jpg
P7045729_dxoh.jpg
P7045727_dxoh.jpg
P7045725_dxoh.jpg
P7045723_dxoh.jpg
P7045722_dxoh.jpg
P7045720_dxoh.jpg
Clipboard02.jpg
7.jpg

Borkóstoló Délegyházán

(a koronavírus miatt ez a program a koronavírus nem tartható meg az eredeti időpontban. Helyette javasoljuk vegyél részt a május 16-i online programunkon).

Naturista Oázis kemping, Délegyháza, 2020. május 30. szombat este

A vaktesztes borkóstoló részletei hamarosan. A tavalyi nagy sikerehz hasonlóan a hazai borvidékek bemutatása folytatódik. Tovább ismerkedünk a borrégiók boraival.

A NaVKE az idén 20 éves. A résztvevők maximum létszáma 20 fő. A vakteszten a legtöbb pontszámot elért vendégünk a NaVKE 20. születésnapi uszodájába ingyenes belépőt kap.

 

ONLINE borkóstoló és borbemutató

2020. május 16. szombat 18:00

A programhoz előzetes bejelentkezést kérünk emilben a navke@navke.hu címen péntek délig. Ezután te bejelentkezhetsz a szombati napon a borkóstoló időpontjában a ZOOM-ba Meeting ID: 815 6290 8154 Password: 129151
Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik arcukat vállalják a résztvevők előtt. Nem javasoljuk az egész testet bemutató meztelenséget, de kérjük, hogy vállig legyél ruha nélkül. Csak így csatlakozhatsz az eseményhez, ezt kell tükrözni az esemény idején a képernyőn is.
A programon a NaVKE házirendje érvényes, tilos a résztvevők (képernyő) fotózása és felvétel készítése is. Ehhez előzetes nyilatkozatra van szükség. Felvételt csak a házigazda, a NaVKE felkért szervezője (elnökségi tag, résztvevő) készítheti.

A részvételhez a tudnivalók:
-Legyen otthon egy üveg borod, amit ezen az esten szeretnél megkóstolni!
-Küld el ennek a bornak, nevét, pincészetét, évjáratát legkésőbb a kezdést megelőző héten!
-Legyen otthon talpas boros üvegpoharad, melyből kóstolni fogod a borodat!
-Fehér és rozé bor esetén hűtsd le a borodat a kezdési időpontra! Vörösbor esetén nem szükséges.
-A borokat Rózsa ismerteti az előzetesen elküldött, egyeztetett infók alapján. Ő lesz a házigazda. Ha vkinek saját házi bora van, javasoljuk, hogy ő maga beszéljen róla.
-A borok ismertetése egy virtuális borsor lesz az általatok beküldött tételek alapján kiválasztva (max. 6-7 bor)
-Mindenki a saját borát issza, de kérjük hogy tartsa be a kóstolási mennyiségeket (0.5.0.7 dl), hisz nem a mennyiség, hanem a borok megismerése a cél.
-Kérünk kulturált viselkedést és a ZOOM program használatával is betartani az egymásra odafigyelést, nem megzavara s bekiabálva, hanem jelentekzve szót kérni, ha van vmi mondanivalótok.
Az élmény fokozására javasoljuk, hogy legyen az asztalotokon rágcsálnivaló, borkorcsolya is (pl.: alma, különböző sajtfalatkák, pogácsa, kiflikarika pl. tökmagolajba mártogatva, olivabogyó, pici falatka szalonna, kolbászka és a dessertborok esetében akár sütemény, csokoládé is)

Jelentkezés aktív résztvevőként (a bor neve, pincészete és évjárata is elküldendő néhány nappal a program előtt), de jöhet közénk olyan naturista is, aki csak most vagy aznap "érdeklődőkik" a borok iránt.
E-mail: navke@navke.hu

A levelezési listán így írtunk a program után:

Nagyon jó döntésnek érzem, a tegnapi online borkóstoló megtartását. Az első ilyen program volt a NaVKE életében. A valódi, első naturista borkóstolót 13 évvel ezelőtt tartottuk, Szigetmonostoron. Azóta minden évben hozzátartozik ez a NaVKE éves programsorozatához. Bár a helyszín változik. Ami nem változik, naturista mivoltunk és a borok szeretete..
Remek hangulattal kezdtük a programot. S szerintem mindvégig így volt, sokat nevettünk is. Közel 3 órán át beszélgettünk, s láttuk egymást. A ZOOM programba összesen 23 fő csatlakozott, elsőként ugye az áprilisi próbák idején, majd élesben a versfelolvasáskor és a tegnapi borkóstolón 11-11 fő.
Nagyon örültem, hogy a borsor önmagától úgy alakult, hogy akár egy valódi borkóstolót is csinálhatnánk belőle. Kiváló borok, több díjnyertes tétel, legtöbb pincészet és borász is az év borásza és pincészete díjazottjaként került megemlítésre.
Gratula elsősorban az ízlésetekhez!
Köszönet mindenkinek, mert értékes anekdotákat, rövid kis történeteket is elmeséltetek és külön köszönet azoknak, akik a boraikat saját maguk mutatták be, emelve ezzel is a program színvonalát, megmutatva hozzáértéseteket is. Én biztos túl sokat beszéltem, mint házigazda, mert sok borom megmaradt az üvegben. Remélem kevés pontatlanságot hagytam emlékül a borok ismertetése során és ti is legalább annyira jól éreztétek magatokat ebben a különleges online meztelenségben, mint én. :)
Rózsa

A program után, íme a borsorunk és a résztvevők:

zoomeleje.jpg
z99borsor.jpg
z89ezer.jpg
z81sm.jpg
z77.jpg
z51ros1.jpg
z50r2.jpg
z410kad.jpg
z20vb.jpg
sv.jpg
sp.jpg
pat.jpg
koc.jpg
bovege.jpg
borosmaszk_honlap.jpg