FooldalNaTúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2020


41. Natura az Alföldön

2020. május 31. vasárnap

Ismét az Alföldön gyalogtúrázunk.

Találkozás: Páhi, 10:00 (a Rákóczi és a Kossuth utca kereszteződésében levő parkolóban)

Utána kocsikkal továbbmegyünk a gyalogtúra helyszínére.
A Natura végén a kijelölt helyen megfőzzük a szokásos paprikás krumplit is, melyre az egyesület vendégei lesznek a résztvevők. Ehhez tányért, poharat, evőeszközt is mi biztosítunk.
Telekocsik szervezésében közreműködők levelét is várjuk. Ez sokat segíten azoknak, akik autó híján és Oszkár szervezésében nem tudnak eljönni. Máig Kiskunfélegyháza, Debrecen és Esztergom irányából vannak ilyen kéréseink. Ha tudtok segíteni, regisztrációkor írjátok meg feltétlenül.
Vannak már jelentkezők az ország különböző részéről, Vas megyéből, Baranyából, Bács-Kiskunból, Komáromból is. De legtöbben természetesen fővárosik vagy Pest megyéből jönnének.
A natúrának semmilyen részvételi díja nincs. Költséged csak az odautazásod, a tízóraid, a szendvicsed, az estelegesen közösbe hozott nasi és innivaló.

A részvételhez előzetes névszerinti bejelentkezést kérünk (navke@navke.hu).

Túravezető: Rohoska István.

Kedvcsinálónak egy régebbi alföldi képes élménybeszámolónkat itt találod: http://www.navke.hu/index.php?main=archivum&lang=&year=2014&pr=natura

Kivonat a levelezési listán megjelent írásokból:

Az idei év nagyon várt személyes találkozója volt ma és tegnap. Úgy érzem, aki valóban várta már a találkozót, akár a szombati Délegyen vagy a kiskunsági NaTúra keretében, az nem csalódott. Mindig a társaság, a remek társaság az, ami összehozza az embereket és ez most is így történt.
Délegyházán szombaton az 5 faház lakói közül akik gyorsabbak voltak és korán odaértek még egy váratlan jó idővel is találkoztak. Így gyorsan nekivetkőztünk és 2-3 órát napoztunk is. Ebben én magam se hittem, de csoda történt. :) Hétágra sütött a nap. Olyannyira meleg volt, hogy még szenvedtünk is attól, hogy nem volt szabad a tóban fürdeni, Berni is nehezen állta meg, hogy ne ússzon egyet. Aztán a Bermudán egy közös ebéd és palacsintázás, fröccsözés és a helyiekkel való beszélgetés. Este természetesen az egész társaság beköltözött a legnagyobb faházba és hajnali fél egyig  dumcsiztunk a végig kitartókkal, borozgattunk és falatoztuk a közös nasikat.
Vasárnap reggel hűvös időre ébredtünk. Reggeli után jól felöltözve indultunk tovább, a NaTúra helyszínére. elbúcsúztunk a kempingben maradóktól. Nagyon rendes volt Vacekéktól, hogy kijöttek velünk a kapuhoz is. Innen 2 autónyian indultunk tovább, Páhiba. Pali vezetésével mi 10:00  előtt pár perccel értünk oda, már sok autónyian vártak a parkolóban. Néhány későt még bevártunk, létszámellenőrzést követően még 2-3 telefon, mert a 31 bejelentkező közül még csak 23-an jöttek el. Végül maradt ez a létszám, 3-an még pénteken lemondták, a többiek pedig vasárnap döntöttek így. Elindultunk a kiszemelt helyszínre. 3-an csak rövid túrát és a kocsik közelében való tartózkodást választották. Jó időnk volt, bár hűvös, kicsit szeles, de a gyalogtúra idején nem esett az eső. Így a B terv szerinti 2 helyszínt -ahol zárt térben jöttünk volna össze- le is mondtuk. De még a túra végén is egyeztettünk, hogy igen, biztos nem megyünk és a helyszínen főzzük meg a paprikáskrumplinkat is. Ketten is okostelefonon követték az esőradar útját, melyből egy rövid ideig pici, nem vészes esőt is kaptunk, de kibírható és bevállalható lett. Megfőtt a finom hamink IIstván remek szakács, a láynok, fiúk is szépen a keze alá dolgoztak. Elkészült az uborkasláta is. Azt természetesen én állítottam össze. Közben mindenféle nasik is körbejártak. Senki se maradt éhesen, az biztos. Természetesen az időjárás nem engedte meg a meztelen kirándulást most, csak 16 fok volt. Egy fiú volt csak ruha nélkül, de remélem hősiesnek hitt tette nem tette beteggé is.
Holnapra megcsinálom a honlapot is, hisz készültek remek természetfotók. Bizonyára így lesz teljes az élménybeszámoló. Remélem addig írtok még ti is, ne mindig én legyen a krónikás. Voltak most 3-an vadiúj naturázók, egyiküknek annyira megtetszett a társaság, hogy tag is lesz majd, a többiek csak annyit mondtak, hogy nagyon örültek, hogy bevállalták, jönnek legközelebb is. Most 2 ember kivételével mindenki fotózható volt, így sok szép emlékképet vihettünk haza a vaddohány virágzás előtti és elszáradt állapotáról, a nagy lila bogáncsokról, a vadlesről, az árvalányhaj mezőről, a fenyőfák mindenféle formájáról. 
Kérem, akinél van még használható fotó, küldje el nekem pl. a Fókusz bár asztaláról ahol ebédeltünk, az esőkabátokról (és engem érdekelnek az egy vérből való összeállítás képei is).
Nagyon köszönöm Berninek és Tóninak, hogy telekocsijával lehetőséget biztosított a kényelmes odautazásért és Mirjámnak a kedvességét amivel elhalmozott engem is az ebédnél és a reggelinél is. A többiek közös kedvességéről nem is beszélve, mert igazán megható volt minden ehető házi ajándék, a finom sárgabarack lekvár, vagy a FÖLDI eper, aminek bizonyítottan is valódi MAGYAR eperíze is volt. :)
Rózsa

Én szuper jól éreztem magam ezen a két napon... Délegyháza nagy szerelem, a maga kis csendes, zöld, természetes módján.
NaTúra első volt nekem... És nem csalódtam... Mitől is lehetett volna csalódás.
Hálás vagyok Rózsanak, hogy Berni és Tóni mellé engem is be tudott,, rakni,, utasnak így én is végre döntöttem és boldogan mentem Délegyházara.. ˘? Igy már adott volt a NaTúra is.
NaTúran nagy örömmel láttam a ballószögi ismerősöket.
Séta közben mindenki, csapódott ide oda, és végig beszéltük a túrát.
Hálás köszönet, hogy szerettek engem, mint a, Jógás Mirjamot.
A Rózsa uborkasalataja nagyon finomra sikerült és persze a paprikás krumpli is jól esik egy ilyen társaságban és természetben. Frissen főzve...
Mindenkinek köszönök mindent... én jól éreztem magam.
Még annyit...
Most is láttam, hallottam, hogy egy - egy ilyen esemény, pl. a túra milyen szervezést igényel Rózsa részéről...köszönjük.
Ölelés
Mirjám

Szaloncukor helyett feketeleves

Sivatagosnak tűnő tájakon át utazva -kivételesen-pontosan érkeztünk a "szaloncukor érlelő időben" a csöppnyi falucska közepébe.
Mi szél hozott benneteket?-kérdeztük egymástól.
Alig lehetett megismerni egymást a sok meleg, téli ruhától. Az egyéni védőeszközök, a kalap, napszemüveg, maszk-a szél, a homok és a hűvös miatt is -meg egyébként is "kötelező kellék" lett.
"Mindenki gyanús" (a Natúrán), ha felöltözött-mondaná P. Howard. A rövid ismerkedés után a vezetőnk "bevitt minket az erdőbe." Leparkoltunk. Csöndben. Semmi zene, sem vetkőződés. Csupán a védőitalok (teák) meg egyéb "fertőtlenítőszerek" kerültek a hátizsákokba. és ilyen gyorsan még nem "vesztünk bele a rengetegbe."
Az erdei állatok is visszabújhattak az odúikba, csupán egy-két madárkát hallottunk énekelni az ágakon a "tavaszt idézve."
Holnap pedig már június! Ennek okán különlegesen hatott ránk egy "örökzöld fa", amelyen néhányan -gyerekkori rutinból kifolyólag- a "gyümölcseit" kezdtük volna keresni, de.. még nem jött el a "szaloncukor érés" ideje. Így hát tovább mentünk az úton-bár több alkalommal kiderült (nem az ég.) -az, hogy válaszút elé érkeztünk. De nem jött szembe senki (visszafelé), hogy megkérdezzük: "Jó felé megyünk-e?" Útközben Láttunk beomlott kávájú ásott kutat, elhagyott laktanyát, katonák és tető nélkül, de a sorompó még ott volt Visszaérve a kis tisztáshoz, úgy döntöttünk, hogy a "Híd a Tiszán túl", valamint messze van "Akácliget" (és Kolozsvár..)
Helyben maradtunk és hozzáfogtunk a krumpli pucoláshoz, kivéve azt a néhány hölgyet, akik "sírva fakadtak" a 'hagyma' miatt.
A csepergő esőben, a szebb idők reményében-ezalatt megfőtt a legutóbbi idők legfinomabb paprikás krumplija.
A "jólöltözött úri társaság" a napernyők jótékony árnyékában, valamint a "Fókusz bárban" fogyasztotta el remek paprikás krumplit a Rózsa kitűnő uborkasalátájával.
A túra záróakkordjaként felcsendült a "feketeleves" hangja (Omnia Espresso szvit) a Seherezádé kávéfőző csövéből.
A kellemesen eltöltött nap után "bizonyított" tény: A jó társaság, még nagykabátban is zavartalanul érzi magát.
Hagymabáró

Fantasztikus nap volt a mai, egy órája vagyok otthon. Köszönöm a lehetőséget, ha lesz ismét, megyek arra is ha tudok.
Tibor

Fotók: Marcsi, Tamara, Rózsa és Hagymabáró

zut.jpg
zold.jpg
tamubi2.jpg
tamubi.jpg
les.jpg
hmm.jpg
hm05.jpg
hm04.jpg
hm03.jpg
hm02.jpg
hm01.jpg
eper1.jpg
as.jpg
arhaj.jpg
IMG_0127hh.jpg
IMG_0126hh.jpg
IMG_0125hh.jpg
IMG_0124ora.jpg
IMG_0123mo.jpg
IMG_0121hh.jpg
IMG_0119hh.jpg
IMG_0116hh.jpg
IMG_0115hh.jpg
IMG_0113hh.jpg
IMG_0105h.jpg
IMG_0103h.jpg
IMG_0101h.jpg
IMG_0096h.jpg
IMG_0095h.jpg
IMG_0092hh.jpg
IMG_0091hh.jpg
IMG_0090h.jpg
IMG_0088hh.jpg
IMG_0086h.jpg
IMG_0084h.jpg
IMG_0073h.jpg
IMG_0072h.jpg
IMG_0071h.jpg
IMG_0070h.jpg
IMG_0069h.jpg
IMG_0067h.jpg
IMG_0064cc.jpg

42. NaTúra augusztusban
2020. aug. 30. vasárnap

Részletek augusztusban...