FooldalVízitúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2020


Kenutúra a Csallóközben (a koronavírus miatt ez a program márciusban a koronavírus veszélyhelyzet miatt, csak bizonytalan. A tervezett időpont előtt még időben -július elején legkésőbb-, kiírjuk majd az aktuális infót a honlapon).

2020. júl. 28. kedd-aug. 1. szombat
(5 nap/4 éjszaka)


A Kis-Duna vízitúra leírása

Pozsony alatt a Duna medréből balra ágazik ki a Kis-Duna, amely a Csalló-köz északi határfolyója. A jellegzetes alföldi folyó erdők, ligetek között, régmúltat idéző vízimalmok mellett, magyarlakta kis községeket érintve kanyarog és Gutaánál (Kolarovo) egyesül a Vággal. A folyó 15-100 m közötti szélességben változik. Rengeteg kanyar, bedőlt fák, szigetek, időnként felgyorsuló szakaszok jellemzik, amelyek nem veszélyesek, de azért oda kell figyelni.
A folyón két kisebb zsilip is van, ahol át kell emelni. (Mi az első átemelést kihagyjuk, mert vagy közvetlenül az első zsiliptől, vagy alatta 2-3 fkm-rel indulunk.) A felső és középső rész kavicsos, alsó néhány fkm inkább már iszapos, de eddig mi már nem megyünk le.
A táborhelyeken a büféket, kempingeket, a "véletlenül" utunkba eső kocsmákat szinte mindenütt magyarok üzemeltetik, a folyó menti falvakban döntően magyarok laknak. Főleg rablóhalakra jó horgászási lehetőség kínálkozik, ezért aki szeret horgászni, annak érdemes próbálkozni. Engedély (nem) szükséges!

Odautazás: telekocsikkal. Jelezd, ha utas vagy autós segítő lennél.

Programtervezet

1. nap 2020. július 28. (kedd)
Találkozó: 1. táborhelv Fél (Tomasov):
Fél községtől a folyón 2-3 fkm-rel feljebb kb. 109 fkm-nél a Dunaújfalu (Nova Dedinka) zsilipnél vagy a 104-es fkm-nél Teljesen nomád.
A tábortól kb. 800-900 m-re a falu központjában, kocsma, étterem, bolt található.
Találkozás időpontja: 12:00 órától – a megbeszéltek szerint
Érkezéstől függően délután igény szerint: oktatás, gyakorlás, ráhangoló evezés.

2. nap 2020. július 29. (szerda)
I. szakasz: Fél (Tomasov) 104 fkm (vagy a zsiliptől 109 fkm) - Jóka (Jelka) -76 fkm
2. táborhely Jóka: Kb. 76 fkm bal part vízimalom mellett. Jó táborhely, WC, mosdó, ivóvíz, étterem, jó strandolási lehetőség. A falu viszonylag közel, ahol bolt, pékség van.

3. nap 2020. július 30. (csütörtök)
II. szakasz: Jóka (Jelka) - Tallós (Tomasikovo) 76 fkm -49 fkm
Kb: 50 fkm-nél zsilip. Már messziről látszik, előtte csatorna jellegű a folyó és balról egy másik csatorna ágazik be. Átemelés bal parton.
3. táborhelv Tallós: A zsilip után 600-800 m-re a tallósi műemlék vízimalom található, mellette jó táborhely és jó strandolási lehetőség. (nomád, de vendéglátó egység működik.) A falu kb. 3 km, ahol jó élelmiszerbolt van.

4. nap 2020. július 31. (péntek)
III. szakasz: Tallós (Tomasikovo) - Nyárasd (Topolniky) 49 fkm -20 fkm
4. táborhely Nyárasd: A 20 fkm-nél jobbról betorkollik egy kristálytiszta vizű kis folyó (Tőkési-ág) A torkolatnál jó nomád táborhely. Természetvédelmi terület lett, így az utóbbi időben nem nagyon szeretik az ottani táborozást, ezért fel szoktunk evezni a Tőkési-ágon kb. l,5-2 fkm-t, ahol bal kéz felől (Tőkési ág jobb partján) camping, termálvizes strand. Régebben a strandon éjszakai fürdőzésre is volt lehetőség, (szerintem most is) de ezt majd még pontosítani fogom.) Nyárasd kb. 1,5-2 km, ahol bolt, étterem stb.

5. nap 2020. augusztus 1. (szombat)
Délelőtt: Evezés a Tőkési-ágon, strandolás
Délután: hazautazás.

Megjegyzés:
1. A szálláshelyeket tavasszal pontosítjuk, az árakat szintén, kocsmahivatalok, boltok nyitva tartását, egyéb lehetőségeket, feltételeket, körülményeket.
2. A túra akár kisgyermekes családoknak is ideális, mert a víz majdnem minden táborhelyen olyan sekély, hogy a gyerekeknek is alkalmas pancsolni. A táborhelyek általában nem zsúfoltak, a falvakban az alapvető élelmiszerek jól beszerezhetők. Az élelmiszer árak nagyjából megegyeznek az itthoni bolti árakkal, a büfék, kocsmák, éttermek árai pedig olcsóbbak.
3. A táborhelyek a csoport igényeitől, időjárástól, vízállástól függően módosulhatnak.

Költségek:

Részvételi költség: 8-12.000 Ft/fő, létszámtól függően.
Az ár tartalmazza: túraszervezés és oktatás költségeit, túraeszközök és a főzőfelszerelés bérleti díját, csomagszállítást, anyagbeszerzést.

További költségek
Fizetős táborhely esetén szállásdíj
Jóka: ~ 5 Eu/fő
Nyárasd: sátorban alvók számától függően 5-8 Eu/fő + 5,5 Eu strandbelépő
Vedd figyelembe, hogy eurós övezetben evezünk, kocsmázás és egyéb szlovák üzletekben történő vásárlásra hozz magaddal napi pár euró költőpénzt is.
Sofőrök szállítása: Fél - Nyárasd oda-vissza ~120 km. (egy fuvar 12.000 Ft)
Az eddigi tapasztalatok alapján a sofőrök szállítása 2-2,5 órát vesz igénybe!!!
Este és reggel is max. 4-4 sofőrt tudunk szállítani.
Esti fuvar: legkésőbb 18.00 óra
Reggeli fuvar legkésőbb 7.00 óra

Jelentkezni kizárólag naturistáknak. Bográcsozunk. Saját sátor kell. Cuccokat kísérő kocsi szállítja, a kenuban csak a napi elemózsiára van szükség. Kis hordó, kis zárható műanyag zsákocska elefonnak, fényképezőgépnek, száraz utcai pólódnak. Ha tudsz kormányozni, jelentkezéskor írd meg. Ha szeretnél résztvenni vagy tudsz önállóan főzni a 15-20 fős csapatnak azt is írd meg.

Regisztráció, bővebb infók: navke@navke.hu

kis_duna_vizitura.jpg
kis-duna_0.jpg
images.jpg
images (2).jpg
fcdaeec6.jpg
2008_0808_091558AA.jpg