FooldalNaTúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2015


NaTúra májusban

2015. május 31. vasárnap


Helyszín: Gemenci erdő, Pandúr sziget.
Találkozás Szeremle település jelző tábla Baja felől érkezve. A találkozó időpontja 10 óra. Nem később, mert ebben az időpontban fog a rendelkezésünkre állni a révész, aki átvisz egy komppal a szigetre. melyért 500 forintot kell fizetnünk fejenként.
Túravezető: R. István

A Natura végén, egy árnyékos helyen megfőzzük a szokásos paprikás krumplit is, és uborkasaláta is lesz. Az ebédre az egyesület vendégei lesztek mindannyian. Tőletek csak azt kérjük, hozzátok magatokkal a jókedveteket, a délelőtti órákra elegendő szendvicsket és innivalót egész napra.
A részvételhez előzetes névszerinti bejelentkezést kérünk (navke@navke.hu).
Telekocsik szervezésében közreműködők levelét is várjuk.

Kivonat a levelezési listáról:

Nagyon jól éreztem magam tegnap és a paprikás krumpli is finom volt, köszönöm! Meglepő volt, hogy ennyien voltunk.
Dani

A tegnapi natúra igazán különlegesnek nevezhető, mivel egy igazán csodálatos helyszínt sikerült kiszemelni, és megszerezni a túrázók számára, ami önmagában is egy csodálatos élő- és vadvilágot rejt, kívülállók számára elzárt helyen, melyre még ruhástól se igen valószínű, hogy egyénileg betehettük volna a lábunkat, nekünk pedig erre, ráadásként ruha nélküli módon is lehetőségünk nyílt.
Külön kiemelendő, köszönet mindazoknak, akik közreműködtek ennek a helyszínnek a natúra számára történő megszerzéséért, különösen R. István (túra vezető, ügyintéző, ebéd alapanyag beszerző, összehangoló, paprikás krumpli kavargató..... stb.) barátunknak, a kitartó egyezkedésért, a területet birtokló és fenntartó szervezettel, valamint a kompot kezelő munkatárssal történő kapcsolat tartással kapcsolatos fáradozásokat illetően.
A natúra napja indulása, nem telt el felhőtlenül, ez olyannyira szó szerint értendő, hogy többen a helyszínre történő utazásuk során esővel is találkoztak, mások csak erősen borult, lehangoló időjárást érzékelhettek, amely, kissé elkedvetlenítette a programunk indulását.
Ehhez, még némi hűvös is társult. Hiszen, meztelen lenni, hűvösben, fázva, nem igazán kellemes.
A találkozásra (gyülekezésre), a Bajától kis távolságra lévő Szeremle határában került sor. Bajától már érezhető volt annak a tájnak a szépsége, csodálatossága, mivel az a rövidke út, a gát töltése mellett vezet, másik oldala pedig mezőgazdasági területek, és azok sokféle beművelése, annak színei, szemet gyönyörködtetően mutattak, a borult idő ellenére is. Haza felé tartva, kecsesen lépegető gólyával találkoztunk, amely az út melletti kaszálón, egészen közel az úthoz, zsákmány után kutatott.
A mostani natúra másik különlegessége, hogy bár az időjárás a gyülekezés időszakába nem kecsegetett különösen sok jóval számunkra, de ennek ellenére mégis, a korábbi natúrákhoz képest, az eddigi legmagasabb létszámot megdöntő (ha jól értettem Rózsától) 32 fős társaság gyűlt össze. Többen megjelentek a szokásos natúrázók, de jelentős számban, natúrákon még eddig részt nem vettek is eljöttek, és kipróbálták, megérezték a pucér bőrükön keresztül, ennek a kellemes sétával megtehető programnak, a semmivel nem pótolható érzését, élményét. Egyik túratársunk, bringájával érkezett, jelentős távolságot megtéve.
A gyülekező helyről hamar eljutottunk a túra helyszínének kezdetére, amely a Bajáról jól ismert Sugovica nevű Dunai mellékág, amely hosszasan elhúzódik, ennek gátjánál volt. Autóinkat ott magunk mögött hagytuk. A Sugovica partján, egy kis kézi erővel működtetett komp várt ránk, mely kizárólag a mi érdekünkben üzemelt, átkeltünk a Sugovica túloldalán elterülő szigetre. Csupán két autó kelt át velünk a kompon, a túravezető autója, mivel a élelmezéshez szükséges kellékek szállítása érdekében ez előnyös, és szükséges volt, valamint egy másik túratársunk kellően nagy méretű járműve, mellyel szintén szükséges kellékek lettek átszállítva, valamint a túra valóságos indulási helyszínén, csomagmegőrzői feladatot látott el, valamennyien ezen járművekbe helyzetük el a holmijainkat a túrázás idejére.
A "táborunk" ahonnan indultunk, egy erdészeti közösségi épület, egy vadászház közvetlen szomszédságában volt.
Elinduláskor, a hűvös időre való tekintettel, többen kénytelenek voltak a ruháikat magukon hagyni, de azért, jelentős számban voltunk, akik az első perctől kezdve, pánikszerűen megszabadulunk ruháinktól, alig várva, hogy élvezhessük ezt a kivételes, természet adta környezetet, a számunkra legkellemesebb, ruha nélküli módon.
Csodálatos erdei utakat járhattunk be, helyenként korábbi esőktől származóan felpuhult talaj, és sáros részeket is kellett kerülgetni, de ez senkit nem szegett a program során, hogy utána cipőt vagy talpat (mivel olyan is volt, aki cipő nélkül, mezitláb gyalogolt) kellett mosni.
Szerencsére, nagy várakozásunkra, rövidesen el vonultak a sötét felhők az égen, és helyébe, csodálatos, szikrázó napsütés lépett, amely rögtön égetően szórta ránk sugarait azon részeken, ahol a fák lombjai ennek teret engedtek.
Ennek hatására, az akkor még ruhában lévők, gyorsan megszabadultak a rajtuk feleslegesen lévő ruháiktól.
A csodálatos helyszín, mely egy zavartalan élővilág, valamint vad állomány lakhelye, melyen számtalan vad etető helyeket láthattunk, helyenként fák közül kiérve kaszáló rétek mellett vezetett el utunk, rengeteg kisebb-nagyobb vad leseket, melyekre többen fel is másztak. Magas dombokat, melyre etető helyek létesültek, arra az esetre, amikor áradás során, a szerencsétlen vadaknak, lehetősége van menekülni az áradó folyó elől. Szemünk előtt kelt át egy vaddisznó család az út egyik oldal fái közül, a út túloldalának fái közé, az anya disznó után, sorra rohantak át egyesével a kis malacok, tizenvalahányat sikerült végig számolni, közülük, tekintélyes alom volt.
Volt, akik őzet tudtak látni. De, ragadozó madarak is kőröztek az égen.
Túránk során teljesen megközelítettük a Duna fő ágát, több helyen is, ahol, a legbátrabbak, kisebb-nagyobb mértékben, vagy akár nyakig bele merülve a hűvös Dunába, akár még néhány karcsapást úszva is benne, felfrissítették magukat, az akkor már kellően felmelegedő időben.
Különösen kiemelendő Evabella, hiszen hölgyek közül egyedüliként merült a Duna hideg vizébe, úszva pár métert egyúttal.
Közel 3 órás séta után, visszatérve a "táborhelyünkre" kezdetét vette a paprikás krumpli készítésének a megkezdése, mely gyorsan, elég sok önkéntes részvételével zajlott. Sajnos, a beszerezhető burgonya csomag közt akadt, eléggé ócska állapotú is, melyből rengeteget kellett kifaragni.
Mindezen apró nehézségek ellenére is, fantasztikusan jó ízűre sikeredett - mint mindig- az István által levezényelt paprikás krumpli.
Több helyről is érkezett alapanyag, kiemelendő Hagymabáró Makói hagymája, saját készítésű kolbásza. A rengeteg helyről származó alapanyagok, kivételesen elkápráztató ízt produkáltak. Ez jól érezhető is volt, hiszen sokan mertek még repetát is, a bogrács aljáról.
Késő délután, a kis kompon vissza térve autóinkhoz, búcsúztunk egymástól, ezen felejthetetlen és csodálatos nap után !
Jó lenne erre a helyre, máskor is még eljutni !
Feri

Köszönjük a szép napot és a kírándulást. Nagyon jól éreztünk magunkat. Mind a négyünk nevében írok. Minden rendben volt, jól elfáradtunk kellemesen pihentünk, igaz vísszafélé az út nehéz volt, mert Bajától- Békéscsabáig csinálták az utat, 40 tábla, meg gödrög könnyítették az útat, de szerencsésen hazaértünk.
Norbi

Sztem valoban jo volt a natura
Tóni

Köszönjük a kellemes napot:
Gabor

Nem szokásom, hogy az általam vezetett Natura-ról írjak bármit is. Most sem ezt teszem, de ide kívánkozik, hogy ma délelőtt felhívott a Csontos Péter úr, aki a Gemenc Zrt osztályvezetője. Neki köszönhetjük, hogy ide eljuthattunk. Érdeklődött, hogy hogyan sikerült a túra. Elmondtam neki, hogy mindenki nagyon elégedett volt. Nagyon örült, hogy ilyen jól éreztünk magunkat.
A Natura-n kilenc kilométert gyalogoltunk.
R. István

Nagyon tetszett a Pandúr-szigeti natúra, külön köszönetet szeretnék mondani R. Istvánnak a szervezésért, s mindenki másnak is, aki közreműködött a megszervezésében. Ugyan most nem két keréken érkeztem a helyszínre, azért többször is jártam már az elmúlt években Szeremlén kerékpárral. A mostani alkalommal azonban korábban sosem látott részét ismerhettem meg a Gemenci-erdőnek, olyan közelségből, ahogyan még sosem, hiszen az egész túrát teljesen ruha nélkül, mezítláb tettem meg, sőt, a Duna még kissé hűvös vizében is megmártóztam. A NaTúrákon mindig alkalmunk van közelebb kerülni természetes létformánkhoz. Ha tetszik, természet-anyánkhoz kerülünk ilyenkor közelebb, aki időtlenül várja messzire jutott gyermekeinek vissza-visszatértét. Izgalmas volt élőben látni az úton átkelő vaddisznó-családot, megszemlélni a különféle etető és itató eszközöket, illetve találgatni, mely állatok hagyhatták lábnyomaikat az úton. A túra végén nagyon jól esett a kitűnő paprikáskrumpli és az uborkasaláta, így bár kissé elfáradva, de élményekkel telve indultunk haza.
János

Fotók: GabIca, Rózsa

pIMG_8294.jpg
pIMG_8273.jpg
pIMG_8270.jpg
IMG_8364hh.jpg
IMG_8357h.jpg
IMG_8330h.jpg
IMG_8324h.jpg
IMG_8317h.jpg
IMG_8311hh.jpg
IMG_8287hh.jpg
IMG_8284hh.jpg
IMG_8283hh.jpg
IMG_8279hh.jpg
IMG_8278hh.jpg
IMG_8276hh.jpg
IMG_8275h.jpg
IMG_8268h.jpg
IMG_8265h.jpg
IMG_8263h.jpg
IMG_8262h.jpg
IMG_8261h.jpg
IMG_8260h.jpg
IMG_8259h.jpg
IMG_8258h.jpg
IMG_8257h.jpg
IMG_8255hh.jpg
IMG_8253hh.jpg
IMG_8251hh.jpg
DSC00572h.JPG
DSC00485h.JPG
DSC00452h.JPG
DSC00446h.jpg
 

NaTúra szeptemberben
2015. szeptember 20. vasárnap

Ez a Natura Kiskunhalas és Kiskunmajsa között zajlott.
Találkozás 10 óra 20 perckor Kiskunhalason a vasútállomás mellett történt.

Túravezető ismét R. István volt.

Idézet a Naturlistán megjelent levelekből:

A tegnapi NaVKE szervezésű Natúra napján olyan borús, hideg, szeles, esős időre ébredtünk kora reggel Icával, hogy biztosak voltunk abban, hogy csak négyen leszünk ott (Rózsával és István túravezetővel együtt) a találkozási pontnál! De amikor a naturista parkolóőr állj-t intett és nem akart beengedni a színültig megtelt parkolóba, már tudtuk, hogy nem csak bennünk lángol a túrázási vágy...
A NaVKE 2015-szeptember-20.-i Natúráján egy olyan sivatagos részre is eljutottunk, ahol garantáltan napos, meleg, száraz időnk volt!
Üdv:GabIca

Merészek voltunk.
Elindultunk reggel az esőben. S csak egy pár küldte sms-ben, hogy ők nem jönnek.
Remek kirándulás volt így, megérte elutazni, oda, olyan messzire. Akik Ballószög után a közelben maradtak éjszakára se bánták meg, hogy velünk tartottak.
A nap ugyanis azonnal elkezdett szikrázó működését, mihelyt a tett helyszínére értünk és ott megszabadultunk ruháinktól. Délutánra már mindannyian ruha nélkül maradtunk.
A natúra a szokásos módon zajlott. Leparkoltunk a túravezető által kijelölt erdő szélén, majd néhány órás séta után ide visszatérve kezdtünk bele a bográcsos paprikáskrumli főzésébe. Előkerültek borocskák és pálinka de sütemény és pogácsa is volt sokatok hátizsákjában, amit közösen elfogyasztottunk. a paprikáskrumpli fergetegesen finomra sikerült, már el sem tudjuk rontani, olyan sokszor főztük. Nekem jobban ízlett, mint az előző napi, fürdőben kapott.
A nap különlegessége az a homokos szakasz volt, mely mint egy nagy tábla sivatagos mező bukkant fel. Itt rengeteg fotót készítettünk. Persze ezen kívül is sok szépet látunk, a sok vaddohány és a csodás fenyőerdők, rengeteg toboz, szamárkóró és macskatüske, sok-sok állati lábnyom, ehető körték, kökény, galagonya és sokféle madárhang és gyönyörű kék ég minden bizonnyal maradandó élmény lesz mindannyiunknak.
Üdv
Rózsa

Fotók: Rózsa és GabIca

IMG_0667h.jpg
IMG_0656r.jpg
IMG_0645h.jpg
IMG_0644h.jpg
IMG_0638h.jpg
IMG_0629h.jpg
IMG_0623h.jpg
IMG_0615h.jpg
IMG_0611h.jpg
IMG_0609h.jpg
IMG_0603h.jpg
IMG_0599h.jpg
IMG_0593h.jpg
IMG_0585h.jpg
IMG_0582h.jpg
IMG_0577h.jpg
IMG_0576h.jpg
IMG_0574h.jpg
IMG_0570h.jpg
IMG_0569h.jpg
IMG_0567h.jpg
IMG_0566hn.jpg
IMG_0560h.jpg
IMG_0540h.jpg
IMG_0536h.jpg
IMG_0532h.jpg
IMG_0525h.jpg
IMG_0522h.jpg
IMG_0521h.jpg
IMG_0519h.jpg
IMG_0517h.jpg
IMG_0512h.jpg
IMG_0508h.jpg
IMG_0504h.jpg
IMG_0502h.jpg
IMG_0500h.jpg
IMG_0499h.jpg
IMG_0494h.jpg
IMG_0482h.jpg
DSC07317.JPG
DSC07293.JPG
DSC07288.JPG