FooldalMeztelen táncszínház
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2024


Meztelen táncelőadás

2024. szeptember 13. és szeptember 15.

ARTUS stúdió
Artus Kortárs Művészeti Egyesület,
1116 Budapest, Sztregova u. 7.
2024.09.13. 20.00 LetMeC_natur: https://artus.hu/2024/07/01/15942/
2024.09.15. 20.00 UMARMUNG: https://artus.hu/2024/07/01/15938/

Online jegyváltás: https://artus.jegy.hu/
FB-esemény: https://www.facebook.com/events/1632745427492414?active_tab=about

Ladjánszki Márta 2024-ben ünnepli pályájának 30. évfordulóját, és 50. születésnapját. Formabontó, kísérletező alkotó, aki gyakran első úttörőként dob ötleteket a közösbe, témái és módszerei korukat megelőzve invitálják belső utazásra a nézőt. Az alkotás számára megismerési folyamat, kölcsönös inspiráció és eszmecsere a test nyelvén.

"Hiszek abban, hogy a test (a táncos teste is) fontos eszköze annak a közlésnek, ami élményekhez juttatja a nézőket. Éppen ezért a test megmutatása és felvállalása is nagyon fontos. De sokkal inkább izgat az átváltozás, átszellemülés, amikor az előadó képes magával vinni.” (Táncművészet, 2022/2.)
Együttműködései az elmúlt 30 év megalapozott munkájára épülnek, a produkciók a meghívott és kiválasztott előadók egyéni szakmai tudását integrálják, akár már korábbi szereplőről, akár új beállóról van szó. Az ünnepi programok végigkísérik a 2024-es évet.

A 2 este során bemutatásra kerülő előadás

1. LADJÁNSZKI Márta & VARGA Zsolt: LetMeC_natur
Koreográfus, koncepció: Ladjánszki Márta
Zeneszerző, zene: Varga Zsolt
Előadók: Ladjánszki Márta, Varga Zsolt
További együttműködők: az előadások nézői

2. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG
A "Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel" keretében
Koncepció/koreográfus/rendező: Ladjánszki Márta
Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt
Az alkotási folyamatban aktív résztvevő/előadó: Árva László, Dániel Attila, Gálos László, Györke Tímea, Kovács Emese, Miklósy Alex Ádám, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia
További együttműködők: az előadások nézői
Külön köszönet: Béres Bíborka Janka, Erdős Balázs, Koroknai Zsolt, Kovács István, Lajti Balázs, Szemessy Kinga, Syporca Whandal
Támogatók: L1 Egyesület, Bakelit MAC, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, NaVKE

Támogatók: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, Műhely Alapítvány, Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE)

"Táncest sorozat meztelen nézőkkel"

Az együttműködés alapötlete Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők. 2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitják a kört és bárki, aki vállalja, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást nézőként csatlakozhat.

Nézői visszhangok: "Ilyen még nem volt. Érdekes kísérlet, amit folytatni szeretnénk!"

"Szeretném megköszönni, hogy ott lehettem és hogy részese lehettem az előadásnak. Ezzel, ahogy tegnap mondtam, egy álmom teljesült. Még most sem tudom elhinni, hogy ezt átélhettem. Hála nektek. Fantasztikus volt."

"Az előadás már jóval a fesztivál kezdete előtt nagy érdeklődést váltott ki. Sok fontos kérdést vetett fel a meztelenséggel kapcsolatban a színpadon és azon kívül, és arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy gondolják át a meztelenséggel kapcsolatos személyes álláspontjukat. Az eleinte sokak számára radikális és ellentmondásos javaslat, miszerint a közönséget meghívják, hogy meztelenül nézzék az előadást (és akár csatlakozzanak a művészekhez a színpadon), nagyon nagylelkű és érett javaslatnak bizonyult annak a jelenségnek az átgondolt vizsgálatára, hogy hogyan lehet az egyformán szép és képes testek közösségét létrehozni és megtapasztalni a színházi kontextusban. Nyitott teret kínált a szelíd interakciónak és az előadók és nézők akarata által létrehozott emberi közösség megvalósításának, és feltárta az emberi találkozások és a lépésről lépésre épülő közösség epikus szépségét, amelynek tagjai (még ha csak ideiglenesen is) teljes felelősséggel tartoznak önmagukért és másokért. Az előadás ereje abban rejlik, hogy megtapasztalhatjuk a testek közösségét, amely a lassan és nagylelkűen kialakuló bizalomra és megértésre épül, a törékeny és igényes elköteleződés egyensúlyára, amelyet minden ember és ember közötti interakciónkban fenn kell tartanunk – mind a színpadi laboratórium tervezett biztonságában, mind a valós mindennapi életünkben. Ahogy Ladjánszki Márta és Varga Zsolt megtervezte és kivitelezte a darabot-egyszerre bátran és finoman –, az egyedülálló utazásra vezette a nézőket, és felemelő érzéssel hagyta bennünk azt a hitet, hogy a valódi összetartozás és a közösség valódi megélése (amiről sokat beszélnek, de előadás keretében oly ritkán tapasztalható) még mindig lehetséges-színházban és azon kívül. Amire manapság mindenképpen nagy szükség van." (Joanna Leśnierowska-előadóművészeti program kurátora, Lengyelország)

 

Ladjánszki Márta: UMARMUNG – szoborpark 3.0 (táncelőadás)

Ballószög, 2024. május 11. szombat 13:00

Ladjánszki Márta együttműködésben az előadó társakkal:

UMARMUNG – szoborpark 3.0

Koncepció: Ladjánszki Márta

Fellép: Györke Tímea, Mórocz Eszter, Szász Zsófia, Varga Zsolt

Támogatók: L1 Egyesület, NaVKE

www.martaatwork.com // www.L1.hu

2018-ban indult útjára a 'Táncest sorozat meztelen nézőkkel', aminek keretében színházi körülmények között már négy táncszínházi előadás készült el és került az érdeklődő, szintén meztelen nézők elé.

Sajnos 2023 szeptemberében nem tudott az állandó befogadó helyszínünk kinyitni, s ilyen módon elvesztettük azt a megbízható színházi partnert, ahol eddig minden kísérletünk megvalósulhatott.

Fontos volt, hogy térérzékeny előadások létrehozásában is gondolkodtunk, s ilyen módon legalább alkalmanként találkozhatnak a naturista nézők is a táncművészi produkciókkal.

A mostani Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) napra is a helyszínben gondolkodtunk és a már meglévő mozgásanyagunk újragondolását szeretnénk megmutatni Nektek. Ezért a cím sem sokat változott, de más összeállítás lesz, s mint ilyen, új értelmezést is nyer egy-egy mozdulat!

Az UMARMUNG című előadás-sorozatunkból egy hangulatjelentést adunk elő a NaVKE NATURISTA NAP BALLÓSZÖG-ön keretében.

Az eseményről további részleteket és a belépő megváltása kapcsán információt ezen a linken találtok: https://navke.hu/index.php?main=program&lang=&year=2024&pr=ballo

Az esemény főképét Bordás Róbert készítette.

Alább pedig a ballószögi előadás fotói Laczytól:

h9.jpg
h8.jpg
h7.jpg
h6.jpg
h5.jpg
h4.jpg
h3.jpg
h2.jpg
h1.jpg